CONFLICTE AMB LES LLEVADORES

Els infermers denuncien les doules per posar en risc mares i nadons

"Porten a terme pràctiques sectàries que arriben al canibalisme", denuncia el Consell General dels sanitaris

Una mare, amb el seu bebè, fa gimnàstica en un parc de Barcelona.

Una mare, amb el seu bebè, fa gimnàstica en un parc de Barcelona. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El Consell General d'Infermeria ha presentat aquest dilluns una investigació segons la qual les denominades doules, persones que sense la qualificació professional necessària aconsellen i acompanyen les embarassades, estan "posant en greu risc la salut de les mares i dels seus fills", en ocasions fins i tot "amb pràctiques de tipus sectari com el canibalisme" a l'induir les mares a consumir la seva placenta.

El president de l'organització que representa els infermers, Máximo González Jurado, ha explicat que la investigació es va iniciar fa tres anys per la denúncia que els va fer arribar una mare que prefereix mantenir-se en l'anonimat. A partir d'aquí han descobert que a Espanya hi actuen unes 547 "falses llevadores" que arriben fins i tot a atendre parts a domicili i moltes vegades s'erigeixen en intermediàries entre el personal sanitari i l'embarassada i dificulten la feina dels metges.

Aquestes activitats les porten a terme monitores de ball, d'esquí, cuineres, enginyeres industrials, gimnastes, periodistes, etc. Els únics requisits per accedir als cursets per ser doula són ser dona, haver donat a llum un nen i pagar més de 2.000 euros "en diner negre" amb formadors sense cap mena de qualificació. Això davant les llevadores, que han cursat un grau de quatre anys, més dos de residència. Per l'acompanyament d'un embaràs, un part i el postpart s'arriben a cobrar uns 1.200 euros, també sense passar per Hisenda, ja que es tracta d'una activitat que no està regulada.

Notícies relacionades

González Jurado ha culpat el Ministeri de Sanitat de permetre aquestes "pràctiques il·legals" tot i les advertències de la seva organització, que denunciarà el cas davant la Fiscalia General de l'Estat. El consell va demanar l'any passat que es retirés la referència a les doules inclosa en l'Estratègia pel Part Natural del Ministeri de Sanitat, però aquest va respondre que "no es tocarà fins que es revisi el document en la seva totalitat".

L'informe sosté que l'activitat de les doules arriba a vulnerar fins a 8 competències generals de les llevadores, 10 competències específiques i 42 subcompetències. Per tant, prossegueix, qualsevol consell, pràctica, assistència o acte que porti a terme una doula per prestar serveis a una dona embarassada o el seu fill és "irregular".