APLICACIÓ DE LA REFORMA UNIVERSITÀRIA A CATALUNYA

Una mateixa carrera no podrà tenir diferents durades a Catalunya

La Generalitat impulsa un pacte contra la competència deslleial entre universitats

Mas-Colell es compromet que el canvi de model no penalitzi l'estudiant

Un alumne entrega un examen al seu professor a la facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, el gener passat.

Un alumne entrega un examen al seu professor a la facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, el gener passat. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

satisfet perquè finalment el Govern central ha introduït els estudis de grau de tres anys en el sistema universitari espanyol, tal com ha estat defensant la Generalitat des de fa anys, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va avançar ahir, al ple del Parlament, que el seu departament treballa amb les universitats catalanes per «consensuar una oferta» de carreres universitàries, de forma que, per exemple, una mateixa titulació tingui idèntica durada a tots els campus catalans.

La solució, que segons va indicar Mas-Colell encara està en fase de «debat obert» amb els rectors i que es podria posar en marxa «de cara al curs 2016-2017», «es guiarà exclusivament per consideracions acadèmiques i no pas econòmiques», va dir el conseller. Aquesta homogeneïtzació de títols evitaria que les universitats utilitzessin la durada dels graus com una eina per competir entre elles amb l'objectiu de captar alumnes, com temen alguns dels que són contraris a la reforma universitària presentada la setmana passada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

En tot cas, la fórmula no seria nova, afirmen Josep Ferrer i Joaquim Prats, que eren rector de la Universitat Politècnica de Catalunya i secretari general d'Universitats, respectivament, quan a Espanya es va negociar la implantació de l'Espai Europeu de l'Educació Superior o pla Bolonya. «Ja llavors, les universitats catalanes van pactar que les titulacions que oferirien als estudiants  serien homogènies en el seu contingut i que constarien del mateix nombre de crèdits», explica Ferrer, que recorda que finalment, com que el Govern espanyol va optar únicament per graus de quatre anys de durada, «l'acord no es va acabar de materialitzar».

Amb aquest precedent, tant l'exrector com l'exsecretari d'Universitats consideren que no hauria de ser difícil que ara els rectors catalans sí que arribin a un consens. «Hi ha diverses titulacions, de fet, que podrien ser, sempre d'acord amb els seus continguts acadèmics, de tres anys», indica Prats. Abans de l'entrada en vigor del pla Bolonya, assenyala l'avui catedràtic de la Universitat de Barcelona, «el 45% de les carreres que s'oferien en aquell moment a Catalunya eren diplomatures, és a dir titulacions que tenien tres anys de durada».

Notícies relacionades

MÉS FLEXIBILITZACIÓ / Mas-Colell, que ahir al Parlament també es va comprometre a fer tot el que sigui possible perquè aquest nou model «no suposi cap penalització econòmica per als estudiants», va celebrar la «flexibilització » que, segons el seu parer, garanteix el nou sistema de graus de 180 crèdits, és a dir de tres anys de durada, perquè «afavoreix la qualitat i la internacionalització» de les universitats.

«Estudiar a la universitat costarà igualment el mateix que ara», va dir el conseller durant la sessió de control al Govern al Parlament, en resposta a una pregunta que va formular la diputada d'ERC Marta Vilalta. Dimarts, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, ja va apuntar la possibilitat que el primer any de màster tingui el mateix preu que un any de grau per evitar un «impacte econòmic» sobre els estudiants en la implantació del conegut com a model 3+2.