Gent corrent

Ismael Benito: "Em va tocar la mateixa jutge que va instruir el 'cas 4-F'"

Aquest estudiant de Física s'enfronta a un judici per la vaga del 29-M. Diu que té proves que és innocent.

«Em va tocar la mateixa jutge que va instruir el cas 4-F»_MEDIA_1

«Em va tocar la mateixa jutge que va instruir el cas 4-F»_MEDIA_1 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Estudia dues carreres a la UB: Física i Enginyeria Electrònica. Presideix l'Associació de Robòtica de la seva facultat. És membre del consell d'estudis. Aficionat a la màgia. «Un fill modèlic», segons la seva mare. Així, d'entrada, aquests són els crèdits d'Ismael Benito (Barcelona, 1991), detingut, amb Daniel Ayyash -estudiant de Matemàtiques i Física-, el 29 de març del 2012 al matí, dia de la vaga general. Al març se celebrarà el judici i la fiscalia demana vuit anys i nou mesos per crema de contenidors, i atemptat, agressió i desacatament a l'autoritat.

-El seu currículum no s'adiu amb un vàndal.

-El Dani i jo som membres de l'Associació d'Estudiants Progressistes i estàvem implicats en l'organització de la vaga. Però aquell matí, veient que havia estat un èxit de convocatòria perquè no havia vingut ningú al campus de la Diagonal, vam decidir anar a descansar abans de la manifestació de la tarda. Unes 30 persones caminàvem tranquil·lament pel carrer de Nicaragua amb Marquès de Sentmenat i a les 11, de sobte, un senyor alt i gran sense identificació policial va donar l'alto. Vaig arrencar a córrer.

-¿Per què?

-Per por. Llavors no sabia que eren mossos. Quan em van detenir vaig pensar que, en aquell context de vaga, tocaria pagar justos per pecadors i passaria unes hores al calabós. El que no em vaig imaginar és que, després de passar la nit a la comissaria de les Corts, ens portarien a declarar. Em va tocar la mateixa jutge, Carmen García Martínez, que va instruir el cas 4-F. A l'arribar a la Ciutat de la Justícia vam percebre tensió, però desconeixíem totalment què havia passat a la vaga a la tarda. Al cap de dues hores ens van comunicar el dictamen de presó preventiva i ens van dir que ens traslladarien a Quatre Camins. Em va caure el món a sobre.

-¿Tenia antecedents?

-No. I no podia fugar-me perquè estudiava, tenia arrelament familiar -vivia amb els meus pares- i, dins la meva petita representació estudiantil, tothom podia seguir la meva agenda pública. Però la jutge va creure que podíem «reincidir» durant la cimera del Banc Central Europeu o el Primer de Maig.

-En total van passar 34 dies a la presó.

-Al Dani se li van fer eterns, i jo vaig agonitzar l'última setmana. Al meu cap hi havia una data màgica: el final de la cimera. O sortíem llavors o ens quedaríem fins al dia del judici, com els va passar als del 4-F. Mentrestant, amb lògica de supervivència, em vaig mentalitzar. «Ets en un mòdul per a joves», em deia, i fins i tot les picabaralles del pati em recordaven les del col·legi de Nou Barris, on vaig créixer. El Dani i jo compartíem cel·la, parlàvem, i la meva mare em va portar un llibre de màgia i vaig improvisar gobelets amb vasos de iogurt i vaig fer algun truc a les visites.

-¿Van poder estudiar?

-Fins a la tercera setmana, no. Hi va haver una lluita faraònica per part del meu tutor de la facultat, del vicerectorat i de la meva família perquè entressin els apunts.

-Al final van sortir lliures sense fiança.

-I intentem fer vida tan normal com podem. Les notes han baixat en picat. El Dani ha anat fent en Matemàtiques, però s'ha despenjat de la de Física. Amb tot, sento que aquesta experiència m'ha reforçat. He madurat personalment i políticament. He après a controlar la ràbia. Però al març arribarà el judici...

Notícies relacionades

-Potser l'emissió de Ciutat morta i el debat posterior el beneficarà.

-Ha donat molta energia a la meva família. Però la justícia està en un moment molt polar. Ho hem vist en el cas d'Alfon. Es van desestimar les proves i va prevaler la declaració de la policia. Espero que no passi. Tenim proves i testimonis, i espero que tot surti bé perquè l'any que ve vull fer un màster en Fotònica. De fet, aquesta setmana comença una campanya. ¿Podeu posar el compte de Twitter? @ismadani_abs.