Crisi sanitària internacional

Una nena procedent de Guinea, primer cas d'Ebola a Mali

La menor, de 2 anys i òrfena a causa de l'Ebola, va fer el viatge amb la seva àvia

Un doctor de MSF que va treballar a Àfrica occidental dóna positiu del virus a Nova York

Sanitaris inspeccionen viatgers procedents de Guinea, a l’aeroport d’Abidjan, a Costa d’Ivori.

Sanitaris inspeccionen viatgers procedents de Guinea, a l’aeroport d’Abidjan, a Costa d’Ivori. / AFP / ISSOUF SANOGO

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA / BAMAKO
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El quart cas d'Ebola detectat als EUA i el primer registrat a Mali van posar ahir de manifest una vegada més el risc que l'epidèmia del virus hemorràgic s'estengui més enllà de les fronteres de Libèria, Sierra Leone i Guinea, on ja ha causat gairebé 5.000 morts.

L'afectada a Mali és una nena de 2 anys arribada de la veïna Guinea. El Ministeri de Sanitat malià va informar que la contagiada va arribar «acompanyada de l'àvia» i va assegurar que coneix el camí que va seguir fins a ser ingressada en un hospital de Kayes. També va indicar que les persones que hi han tingut contacte «han sigut immediatament identificades i posades en quarantena». La menor va quedar òrfena de pare i presumptament també de mare a Guinea a causa de l'Ebola.

La nena, va assenyalar l'OMS, va ser portada al metge dilluns amb 39 graus de febre. Tossia, li sagnava el nas i a les deposicions hi havia sang. Dimarts va quedar ingressada.

«No tenim mitjans. Podem col·locar totes les barreres del món, però el virus és difícil de frenar», van assegurar a EL PERIÓDICO fonts de l'Exèrcit. Als passos fronterers amb Guinea es pren la temperatura als viatgers. Als poblats fronterers només hi ha brigades de voluntaris que vigilen qualsevol símptoma febril.

El primer cas detectat a Nova York és Craig Spencer, un doctor de 33 anys que va estar a Guinea amb Metges sense Fronteres. Va sortir de l'Àfrica el 12 d'octubre i, després de  passar per Bèlgica, va arribar el dia 17 a l'aeroport JFK, un dels cinc dels Estats Units que prenen la temperatura als passatgers procedents de Guinea, Libèria i Sierra Leone. No tenia febre.

Dimarts el doctor, que es posava el termòmetre diàriament, va començar a notar-se dèbil però seguia sense febre. Dimecres va anar a córrer, va passejar pel parc de la Highline a Manhattan, va anar des del seu apartament, a Harlem, fins a Brooklyn utilitzant dues línies de metro, va estar en un restaurant i en una pista de bitlles i va tornar a casa en un cotxe d'Uber. Dijous al matí es va trobar malament i es va detectar per primer cop febre, 39,4 graus. Així que va trucar a MSF, que va contactar amb les autoritats. Aquestes van enviar una ambulància i personal amb equips especials de protecció.

Notícies relacionades

Tant la nòvia de Spencer com dos amics que hi van estar en contacte pròxim han estat posats en quarantena obligatòria per 21 dies i seran visitats diàriament.

L'alcalde, Bill de Blasio, va posar seny. Va recordar que també els primers dies de la crisi de la sida van córrer rumors sobre contagi per l'aire que es van demostrar falsos. Va demanar als immigrants que arribin de l'Àfrica que no es preocupin pel seu estatus migratori o la seva situació financera i si presenten símptomes vagin a un hospital, on «no se'ls demanaran papers i se'ls atendrà encara que no puguin pagar les factures». I davant propostes que demanen realitzar anàlisis a tots els voluntaris que hagin tractat malalts a l'Àfrica va recordar que no s'ha d'estigmatitzar les «persones que van allà a servir: són els que acabaran amb aquesta crisi».