PRESSIÓ INTERNACIONAL CONTRA UNA CONDEMNA PER ESPIONATGE

Iran revisarà la condemna a 10 anys d'un físic que va treballar a BCN

El Suprem iranià obliga a repetir el judici a Omid Kokabee, a la presó des de fa 4 anys

28 premis Nobel reclamen que s'alliberi el científic, que va ser doctorand de l'ICFO

Foto del físic Kokabee (esquerra) amb altres presos iranians, davant de l’ONU.

Foto del físic Kokabee (esquerra) amb altres presos iranians, davant de l’ONU. / UNLOCK IRAN

4
Es llegeix en minuts
MICHELE CATANZARO / HEIDELBERG

El Tribunal Suprem de l'Iran va anunciar el 12 d'octubre passat que s'ha de repetir el judici pel qual es va condemnar a una pena de 10 anys de presó Omid Kokabee. Aquest doctorand en Física, que va treballar a l'Institut de Ciències Fotòniques

(ICFO), a Castelldefels, fa tres anys i vuit mesos que està empresonat a Teheran complint una condemna per espionatge.

La decisió, que respon a una petició cursada per l'advocat de Kokabee fa tres mesos, va tenir lloc dues setmanes després de la publicació d'una carta oberta firmada per 28 guanyadors del premi Nobel de física. En la missiva, els científics qualificaven d'«espúries» les acusacions i sol·licitaven l'alliberament de Kokabee. Els mateixos dies, el president de l'Iran, Hassan Rouhani, es va reunir amb un grup de científics iranians establerts als Estats Units, en el marc de la seva visita a les Nacions Unides. En aquesta reunió, una científica va plantejar al president els seus dubtes sobre la condemna de Kokabee.

El doctorand, que té 32 anys, va treballar entre el 2007 i el 2010 a l'ICFO, un centre afiliat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A la tardor del 2010, es va mudar a la universitat nord-americana de Texas, a Austin, on pensava acabar el doctorat. Però després d'una visita al seu país, el 30 de gener del 2011, va ser detingut a l'aeroport de Teheran pels serveis secrets iranians. Després de 15 mesos de presó preventiva, el maig del 2012 va ser condemnat a 10 anys per espionatge («enriquiment il·legal» i «col·laboració amb un govern hostil»).

Però Kokabee va afirmar en una carta oberta, publicada l'abril del 2013, que el motiu real de la seva detenció era que havia rebutjat cooperar amb un projecte militar d'investigació nuclear. El seu treball se centra en làsers d'alta potència, una tecnologia que s'està investigant per enriquir combustible nuclear. EL PERIÓDICO va donar a conèixer el seu cas a Espanya l'octubre del 2011.

El desembre del 2013, Amnistia Internacional (AI) va declarar Kokabee «pres de consciència». Segons els contactes de l'oenagé a l'Iran, aquest científic va passar setmanes en aïllament, va patir violents interrogatoris i no es va poder reunir amb el seu advocat. Des que va ser detingut i condemnat, s'han succeït mostres de suport de les principals associacions científiques internacionals. Per exemple, el setembre del 2013, l'American Physical Society (APS) el va guardonar amb el premi Andrei Sakhàrov, dedicat als científics defensors dels drets humans. Aquestes accions de pressió i solidaritat contrasten amb la gairebé nul·la reacció pública d'organitzacions científiques i institucionals tant a escala catalana com espanyola.

LEGÍTIMES CONNEXIONS / L'última carta, promoguda per AI, l'APS i l'oenagé nord-americana Commitee of Concerned Scientists (CCS), afirma que les activitats de Kokabee són «legítimes connexions acadèmiques amb institucions externes a l'Iran». Les tres organitzacions, a més a més, demanen a l'aiatol·là Ali Khamenei «que manifesti la seva compassió i li permeti tornar als seus estudis». «Omid té l'edat en què els científics fan els seus millors descobriments, i s'està podrint a la presó: és una injustícia enorme», afirma Eugene Txudnovski, físic i portaveu del CCS.

El debat sobre Kokabee que es va produir a Nova York va transcendir en un article publicat a començament d'octubre pel diari Shargh Daily, el que va ser la primera menció explícita del seu cas a la premsa iraniana. A l'agost, l'advocada iraniana i guanyadora del premi Nobel de la pau Shirin Ebadi també va escriure una carta en suport a Kokabee.

«La decisió presa pel Tribunal Suprem de l'Iran confirma que hi va haver greus errors en el veredicte inicial», afirma l'advocat de Kokabee, Saeed Khalili. «Ara, el cas s'ha de jutjar des de zero en un tribunal de primer grau diferent del que el va jutjar anteriorment», explica.

El lletrat Khalili espera que el judici tingui lloc d'aquí dos o tres mesos i és bastant optimista. «No crec que la carta influenciés directament en la decisió, però no hi ha cap dubte que els suports d'aquest nivell no són ignorats. Vaig incloure les manifestacions de suport anteriors en la meva moció», explica.

Notícies relacionades

El maig de l'any passat, Kokabee va patir amb altres presos una violenta actuació de cinc hores dels serveis secrets iranians a la presó d'Evin a Teheran (coneguda com la universitat d'Evin, pel gran nombre d'acadèmics presos que hi ha). Al mes de setembre, el CCS va alertar que el científic empresonat té problemes cardiovasculars i dentals i pedres als ronyons, però se li nega l'assistència mèdica necessària.

Malgrat tot, el mes de març passat el doctorand va aconseguir publicar a internet l'esborrany d'un article científic escrit des de l'interior de la presó. En l'últim any, ha presentat diverses propostes de conferències a congressos científics, però sempre se li ha denegat el permís per assistir-hi.