Crisi sanitària internacional

La vicepresidenta evita recolzar Mato, que no es planteja dimitir

Santamaría, i no la ministra, porta la veu cantant al Senat sobre la crisi de l'Ebola

La titular de Sanitat sent que té el suport de Rajoy tot i passar a un segon pla

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL
MADRID

Ningú al Govern ha defensat de manera explícita la gestió realitzada per la ministra de Sanitat durant els primers dies de la crisi de l'Ebola. Però Ana Mato no sembla sentir-se sola ni qüestionada després de ser desplaçada a un segon lloc per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i tampoc es planteja dimitir. Ni tan sols després de l'escenificació d'ahir al Senat, quan Mato va quedar relegada a respondre qüestions tècniques i va ser la vicepresidenta qui va assumir el protagonisme per traslladar a l'oposició la resposta de l'Executiu davant la crisi. Va ser una tarda dura per a Mato, però la ministra no es va permetre donar cap mostra de debilitat en públic. Va respondre amb atacs als que la van criticar i va confirmar que no li passa pel cap la idea de la dimissió. «Només em plantejo -va dir Mato- continuar treballant per salvar la pacient» i per garantir la seguretat dels professionals sanitaris.

La vicepresidenta del Govern va evitar en les seves respostes donar un cop de mà a la qüestionada ministra i no va recolzar clarament la gestió de Mato durant la seva intervenció al Senat. No hi va haver afalacs, ni defensa de la feina feta per la titular de Sanitat. Sáenz de Santamaría va ser breu i va repetir en diverses ocasions el mateix missatge, que es pot considerar un avís per a navegants: la responsabilitat «és de totes les administracions». Va ser la fórmula escollida per la vicepresidenta per colar una advertència al ministeri i la conselleria de Sanitat de Madrid, que mantenen una relació freda i tensa, a la qual el Govern atribueix gran part de la descoordinació els primers dies de la crisi. El clima és tan crispat que els responsables de salut madrilenys no van anar a l'última reunió de coordinació que Mato va presidir, divendres, abans que la vicepresidenta agafés el comandament de la situació.

INALTERABLE / Malgrat la falta de suport, Mato es va mantenir inalterable, no va admetre errors i es va refugiar sota el paraigua del protocol establert per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la UE per defensar les seves decisions. La titular de Sanitat va usar com a atenuant que el cas de la infermera Teresa Romero sigui el primer contagi fora de l'Àfrica i va dir que el seu departament ha actuat amb «diligència» i «transparència total». Mato va exhibir com a èxits personals tots els canvis que s'han establert en els protocols per augmentar el control sanitari.

La ministra no va confirmar la seva assistència a la compareixença prevista per demà a la comissió de Sanitat el Congrés, ja que dijous també està programada a Brussel·les la cimera dels ministres de Salut. Si coincideixen les dues agendes, les explicacions de Mato haurien d'esperar a la setmana que ve.

Notícies relacionades

NOU ESTIL / Les respostes de Mato i Santamaría va semblar que no acontentaven l'oposició. La senadora socialista Victoria Chivite va reclamar que sigui el president del Govern qui «doni la cara» davant els ciutadans, una compareixença que no es produirà perquè ahir va ser bloquejada pel grup popular a la taula del Congrés. Chivite va acusar Mato de ser «la incompetència personificada» i el verdader «factor de risc» de contagi de l'Ebola.  CiU també va exigir a la ministra «autocrítica» i «responsabilitats polítiques» i Izquierda Unida va reclamar que es reconeguin els errors comesos.

Les intervencions de Sáenz de Santamaría i Mato van inaugurar el nou estil de comunicació que imposa la Moncloa davant la crisi de l'Ebola, amb un missatge més humanitzat, en què Romero passa de ser presumpta culpable a heroïna generosa. El nom de la infermera va ser pronunciat una dotzena de vegades i sempre van destacar la seva valentia i els desitjos que aconsegueixi sobreviure a la malaltia. El segon missatge es va dirigir al personal sanitari, que va ser el sector més crític la setmana passada. Tant la vicepresidenta com Mato van elogiar el treball de metges i infermers.