4.000 vestits diaris

El contagi de Madrid dispara les comandes d'equips de protecció individual Centres sanitaris i administracions encarreguen milers de bussos, que són d'un sol ús

De Tarragona a Madrid 8 Dani Marco, un operari de l’empresa FIC Suministros, s’emprova un vestit de seguretat del nivell 3, ahir a la fàbrica.

De Tarragona a Madrid 8 Dani Marco, un operari de l’empresa FIC Suministros, s’emprova un vestit de seguretat del nivell 3, ahir a la fàbrica. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

A Espanya hi ha vuit empreses que fabriquen (principalment a la Xina i l'Índia) equips de protecció individual (EPI), els vestits de seguretat que protegeixen el personal que treballa en llocs amb risc de contagi d'Ebola, entre altres usos. La zona zero del virus hemorràgic a Espanya és en aquests moments l'habitació 8 de la sisena planta de l'Hospital Carles III de Madrid, en la qual s'aferra a la vida l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero. Cada vegada que un sanitari o un empleat de la neteja accedeix a aquella habitació de pressió negativa, quan en surten el bus i tots els complements, incloses ulleres i màscara, són rebutjats i posteriorment destruïts. El contagi de Romero i la necessitat de proveir els centres de salut amb vestits segurs han desbordat la capacitat de producció i distribució. Aquesta setmana s'encarreguen a Espanya entre 3.000 i 4.000 vestits diaris.

La xifra l'aporta Luis del Corral, president de l'Associació d'Empreses d'Equips de Protecció Biològica. Davant de l'allau d'encàrrecs, les companyies distribuïdores s'estan comprometent amb els clients a entregar el material en un termini màxim de 25 a 30 dies. «Un període que és molt raonable tenint en compte que ara mateix organismes i institucions de mig món estan sol·licitant aquest tipus de vestits. Les fàbriques no donen l'abast», assegura Del Corral.

L'empresa tarragonina FIC Suministros és una de les moltes que comercialitzen els EPI, entre altres materials de seguretat. Negoci familiar amb 44 anys d'antiguitat i deu treballadors en nòmina, fa uns dies que estan desbordats. Ho explica el cap de vendes, David Cornejo. Prefereix no desvelar el nom dels últims clients, però només un hospital de Madrid necessita «per ara mateix» 900 ulleres estanques i 1.400 equipacions completes. Encara estan negociant els terminis d'entrega. Tot i que adverteix que ningú a Espanya ni a Europa pot entregar ara mateix material per a l'endemà. «Molts estan encarregant un material que no es farà servir mai», adverteix convençut Del Corral.

40 euros

Els nivells de seguretat de cada vestit van de l'u al sis, sent el nivell u el de màxima seguretat. Aquests nivells els marca una rígida normativa europea. L'u i el dos, els de màxima seguretat, són indumentàries molt sofisticades que inclouen equip de respiració i tenen preus que poden superar els 5.000 euros. El seu problema és que limiten en excés la mobilitat. Després hi ha els bussos de nivell tres, de color groc i diverses capes de polietilè, que són els que s'estan utilitzant a l'Hospital Carles III i que estan considerats els més indicats per a aquest tipus de treballs. El preu és de 21,28 euros, als quals cal sumar el cost d'altres elements com les ulleres, la màscara, els guants i calces fins a arribar a un preu d'aproximadament 40 euros.

Notícies relacionades

Incineració

La histèria que s'ha desencadenat aquests últims dies ha portat que l'empresa de Tarragona rebi trucades de gent interessada a comprar un únic equip. «Els servirà de ben poc, perquè aquests vestits són d'un sol ús», comenta Cornejo. Això és el que passa al Carles III, on la destrucció es fa fins i tot de la màscara i les ulleres. Dues peces que, per exemple a l'Àfrica, es desinfecten i es reutilitzen. «Tot el material que surt de l'habitació de Teresa Romero s'incinera», expliquen fonts sanitàries.