reacció del papa als abusos d'un arquebisbe

L'exnunci pederasta pot ser condemnat a set anys

El Vaticà jutjarà penalment aquest any o a principis del 2015 Wesolowski

La Santa Seu va ordenar detenir-lo dimarts passat pel risc de fuga

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El polonès Jozef Wesolowski, exnunci de la Santa Seu a la República Dominicana i amb càrrecs diplomàtics ocupats en 10 països més, pot ser condemnat a un màxim de set anys de presó per abusos sexuals a menors, d’acord amb les lleis penals vaticanes.

El seu arrest, ordenat pel fiscal del Vaticà Gian Piero Milano i practicat per la policia del Papa, va tenir lloc dimarts passat, després que l’arquebisbe fos convocat per la fiscalia dins del territori del Vaticà. Mai abans s’havia produït un fet semblant. 

La detenció va ser efectuada «per voluntat expressa del Papa», va explicar el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, que ahir va indicar que el procés penal podria començar a finals d’aquest any o principis del que ve. El juny passat, al finalitzar el procés eclesiàstic, l’arquebisbe va ser reduït a l’estat laïcal.

Wesolowski, de 66 anys, es troba arrestat en unes dependències del tribunal vaticà a causa del seu estat de salut, que no s’ha detallat però que ha estat suficient perquè el fiscal no n’ordenés l’ingrés a la presó pontifícia. Segons Lombardi, la detenció de l’execlesiàstic es va decidir pel risc que pogués fugar-se i contaminar les proves contra ell. L’agència SIR, dels bisbes italians, afegeix que «la justícia de la Santa Seu intervindrà sense rebaixes per a ningú i després hi haurà probablement la intervenció de la justícia d’altres estats», cosa que indica que l’exarquebisbe podria ser extradit. 

EXTRADICIÓ DENEGADA

L’any passat Polònia ja va sol·licitar l’extradició de Wesolowski, que va ser negada pel fet que no hi havia cap tractat bilateral entre els dos països i perquè, segons el Vaticà, l’exnunci era llavors encara un diplomàtic de la Santa Seu, equivalent a ser ciutadà del minúscul país. 

També podria reclamar-ne l’extradició la República Dominicana, on tot va començar, quan es va fer públic el cas gràcies a un programa de televisió i després que un bisbe auxiliar informés el Vaticà i li confirmés les aventures del nunci en els suburbis i a les platges del país buscant menors, a qui pagava per mantenir relacions sexuals.

Paradoxalment, el ja exarquebisbe es troba ara a pocs metres de la residència de Santa Marta, on viu el papa Francesc, que al seu dia va assegurar que «no hi ha privilegis per a qui es taca de delictes tan lletjos». En aquella ocasió el Papa va comparar els abusos sexuals a menors amb «una missa negra».

Notícies relacionades

Dos comitès de les Nacions Unides sobre drets humans s’han ocupat en els últims temps dels abusos a menors practicats per religiosos catòlics i un d’ells va tractar específicament el cas de l’aleshores nunci polonès. «Serà jutjat amb la severitat que es mereix», va respondre monsenyor Silvano Tomasi, representant del Vaticà davant el comitè.

El capítol de l’arrest de Wesolowski va començar sorprenentment amb un tuit del bisbe auxiliar de Santo Domingo, Víctor Masalles, que a Roma va topar amb el pederasta, que caminava lliurement pel carrer. Va tuitejar la informació i va afegir que «el silenci de l’Església ha ferit el poble de Déu». Al cap de pocs dies el tribunal eclesiàstic el va reduir a laic, li va retirar la immunitat diplomàtica i va suprimir totes les seves funcions.