evolució del PITJOR brot D'UNA MALALTIA INFECCIOSA

Mor un metge liberià tractat amb el sèrum anti-Ebola

La soca detectada a la República Democràtica del Congo és diferent

Trasllat a l’hospital d’una persona amb símptomes d’haver contret l’Ebola, dilluns passat en un barri de Monròvia, la capital liberiana.

Trasllat a l’hospital d’una persona amb símptomes d’haver contret l’Ebola, dilluns passat en un barri de Monròvia, la capital liberiana. / AFP / ZOOM DOSSO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MONRÒVIA

Un dels tres metges liberians infectats d'Ebola que eren tractats amb el fàrmac experimental ZMapp ha mort, segons va informar ahir el Govern. La víctima, Abraham Borbor, treballava a l'hospital John

F. Kennedy de Monròvia, un dels grans centres de tractament i aïllament d'aquest país.

El dia abans, el pacient era capaç de passejar sol i «els metges tenien l'esperança que es recuperaria completament», va dir el ministre d'Informació, Lewis Brown, en declaracions a la ràdio de la Missió de les Nacions Unides a Libèria. Dijous passat, el viceministre de Sanitat, Tolbert Nyenswah, havia assegurat que els tres pacients mostraven símptomes de millora.

El ZMapp va ser subministrat per primera vegada a dos ciutadans nord-americans contagiats a Libèria, el metge Kent Brantly i la missionera Nancy Writebol, que ja van rebre l'alta mèdica després de recuperar-se de la malaltia.

Libèria va rebre el sèrum experimental després que la presidenta del país, Ellen Jonhson Sirleaf, ho sol·licités a les autoritats nord-americanes el 8 d'agost dins els seus esforços per combatre la malaltia. La greu situació que viu el país, que ja acumula la xifra de 567 morts, ha obligat les autoritats a prendre mesures excepcionals com per exemple decretar el toc de queda i posar en quarantena dos populosos barris pròxims a la capital.

Per la seva banda, les autoritats de la República Democràtica del Congo (RDC) van informar ahir que la soca de l'Ebola responsable de la recent mort de 13 persones -inclosos cinc treballadors socials- a Boende, 800 quilòmetres al nord-est de Kinshasa, no és la mateixa que la registrada a l'Àfrica occidental. Així ho va confirmar també un equip de Metges sense Fronteres, que recorda que el país ha patit set brots de la malaltia les tres últimes dècades.

Notícies relacionades

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha retirat el seu personal d'un laboratori que fa anàlisis d'Ebola a Kailahun, a l'est de Sierra Leone, després que un dels seus metges s'hagi contagiat. «És una mesura temporal per cuidar el benestar de la resta dels nostres treballadors - va indicar una portaveu de l'OMS, Christy Feig, en declaracions a Reuters-. Un cop feta la nostra avaluació, tornaran».

MALS PRESAGIS / El científic belga Peter Piot, integrant de l'equip que l'any 1976 va descobrir el virus de l'Ebola, es va mostrar alarmat per l'evolució de l'epidèmia i va demanar que es posin els medicaments experimentals al servei dels països afectats. «No havíem conegut mai una epidèmia d'aquesta importància», va dir Piot en una entrevista publicada ahir pel diari francès Libération en la qual va precisar que els brots anteriors «eren focus molt localitzats». «Som davant la tempesta perfecta. L'epidèmia s'ha disparat en països on els serveis sanitaris no funcionen i en zones arrasades per les guerres. A més a més, la població desconfia de les autoritats i dels sistemes sanitaris», va afegir.