La plaga de l'estiu

Les últimes pluges i les temperatures suaus allunyen el risc d'incendis

La majoria dels boscos acumulen humitat suficient per suportar un episodi de gran calor

La Generalitat insisteix que no s'ha d'abaixar la guàrdia, sobretot a l'Ebre i el nord de l'Empordà

Dos agents rurals fan un recorregut de vigilància per la serra de Collserola, ahir.

Dos agents rurals fan un recorregut de vigilància per la serra de Collserola, ahir. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Les temperatures suaus i les abundants pluges de les últimes setmanes han deixat els boscos de Catalunya en una situació excel·lent per fer front a la campanya estiuenca d'incendis. «No hem d'abaixar la guàrdia perquè tot pot canviar en qüestió de dies, però és clar que el risc actual és inferior al que hi sol haver per aquestes dates», explica Esteve Canyameres, cap de Prevenció d'Incendis Forestals de la Generalitat (Departament d'Agricultura). Les úniques excepcions corresponen a zones de l'Alt Empordà i especialment de les comarques de l'Ebre, que no s'han beneficiat de les recents precipitacions.

Que la vegetació absorbeixi aigua i que l'ambient mantingui una elevada humitat és òbviament una bona assegurança contra l'arribada de les flames, resumeix l'enginyer forestal Eduard Plana, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a Solsona: «Es pot entendre al tirar un tronc en una xemeneia -il·lustra gràficament-. Si està humit, si ha estat en contacte amb l'aigua, passa un temps fins que s'encén. Si està sec, la flama surt amb rapidesa».

Els boscos humits no estan resguardats d'imprevistos com la caiguda d'un llamp o un piròman, prossegueix Plana, però cremen amb molta més dificultat i en aquests boscos les flames avancen més lentament. Una vegetació hidratada com l'actual, afegeix, aguanta sense problemes una onada de calor. «Una altra cosa, és clar, és que tinguem un agost completament tòrrid. Tot és qüestió d'inèrcies».

Malgrat la percepció general, la temporada no ha estat particularment plujosa, recorda Canyameres. «Per exemple, el mes de maig va ser bastant sec i al juny la situació va millorar una mica, però tampoc en excés

-insisteix-. Ha sigut el mes de juliol el que ho ha arreglat». Segons els mapes de risc elaborats pel Departament d'Agricultura, el risc és baix o moderat a pràcticament tot Catalunya, i només és alt en diverses zones del sud (Ribera d'Ebre, Baix Ebre) i a l'extrem nord de la Costa Brava. Les previsions per als pròxims dies, a més a més, mostren que les temperatures seguiran sent relativament suaus.

«Més que la temperatura, el més determinant a l'hora dels incendis és el grau d'humitat de la vegetació  -insisteix Plana-. Podem tenir més risc al novembre que ara, per exemple». De fet, prossegueix, la tendència és que cada vegada tinguem més focs fora de temporada com a conseqüència dels canvis en la gestió dels boscos, ara molt menys explotats, i previsiblement pel canvi climàtic.

Notícies relacionades

Eduard Plana considera que s'ha criminalitzat en excés els pins, sobretot el pi blanc, una espècie que colonitza terrenys empobrits que en cas contrari patirien una gran erosió. «Tot és relatiu -diu-. Els pins tenen resines que els fan inflamables, però quan les alzines cremen ho fan amb més intensitat».

BALANÇ DE L'ANY / Si no fos per l'incendi que a mitjans del mes de  juny va cremar 800 hectàrees del terme municipal de Tivissa, la temporada podria qualificar-se d'excel·lent. De fet, excepte el 2012, que va patir el gran incendi de l'Empordà (13.000 hectàrees), els últims anys han tingut un comportament moderadament bo en matèria forestal, aprofitant un cicle de pluges que també ha mantingut els embassaments en uns nivells excel·lents. Per millorar encara més la situació, Plana considera que ara és clau la prevenció. «D'incendis sempre n'hi haurà i els mitjans d'extinció no poden ser il·limitats, especialment en temps de restriccions», de manera que és essencial avançar en aspectes com l'aprofitament forestal de la fusta o el desbrossament de camins, afegeix.