Organitzacions de juristes i dones demanen la retirada de la reforma de l'avortament

173 entitats asseguren que el text vulnera el dret a la salut, a la vida i a la informació

1
Es llegeix en minuts

Un total de 176 organitzacions han subscrit una carta dirigida a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en què sol·liciten la retirada de la reforma de la legislació d'avortament perquè "no respecta les obligacions que l'Estat té contretes en matèria de Drets Humans".

Les entitats, entre les quals hi ha associacions de dones com Themis o de juristes, com Jutges per la Democràcia, diuen que l'aprovació de la llei orgànica de protecció del concebut "provocaria múltiples vulneracions del dret a la salut, a la vida i a la informació de les dones i nenes, i afectaria de manera desproporcionada les dones en situació de vulnerabilitat".

"Diversos mecanismes de les Nacions Unides i el Consell d'Europa han recordat que les lleis restrictives d'accés a l'avortament no aconsegueixen reduir el nombre d'avortaments, sinó que al contrari, incrementen la xifra d'avortaments il·legals i insegurs i contribueixen a l'augment de la mortalitat materna", expliquen les organitzacions.

Així mateix, incideixen en el fet que "les últimes recomanacions provinents de les Nacions Unides, específicament del Comitè de drets econòmics, socials i culturals, insten el Govern espanyol a garantir la plena aplicació de la llei orgànica 2/2010, actualment en vigor". "A més, l'avantprojecte limitaria el dret de les dones i nenes a prendre decisions lliures i informades per si mateixes, qüestionant la seva capacitat en l'adopció d'aquesta mena de decisions, i restringint la seva autonomia", asseguren.

Clima de por

Notícies relacionades

La missiva recull així mateix que l'avantprojecte de llei introdueix disposicions penals que tindrien un impacte negatiu en el treball dels professionals de la salut, i "crearia un clima de por que podria portar el personal mèdic a rebutjar casos i no poder informar adequadament les dones".

"Aquest avantprojecte de llei posa en qüestió el judici mèdic dels professionals de la salut i limita la seva capacitat de proveir informació, consell i serveis mèdics als seus pacients", conclouen els firmants.