Homenatge a un intel·lectual de referència

«És el pitjor moment per a una llei així»

1
Es llegeix en minuts

Els metges de família firmaven prop d'un milió de baixes laborals anuals fins fa tres anys. Ara no arriben a les 800.000, una dada que és interpretada des del Ministeri d'Ocupació, igual que en els organismes homòlegs de Catalunya, com una prova que abans de la crisi es concedien baixes injustificadament. Però els metges no ho veuen així. «No és fàcil demostrar que el pacient que et diu que no està recuperat per tornar a la feina no t'està dient la veritat», afirma Anna Puigdellívol, metge al CAP Anton de Borja, de Rubí. «Abans, corria la versió que era molt fàcil aconseguir que un metge et donés la baixa, cosa que no és certa -afegeix-. Ara el que passa és el contrari: hem de negociar amb els pacients que estan malalts, perquè acceptin quedar-se a casa fins que estiguin curats».

SENSE PREVENCIÓ / Aquest descens de més de 200.000 baixes mèdiques en a penes tres anys és interpretat pels metges com una conseqüència de la «por a l'acomiadament» en una situació d'elevada precarietat laboral.

Notícies relacionades

Molts treballadors, prossegueix la doctora Puigdellívol, saben que tenen dret a exigir que la seva empresa apliqui les mesures preventives previstes per evitar accidents laborals. «Però no les reclamen, no volen problemes, i, si es posen malalts, no agafen la baixa», explica la metge.

Per tot plegat, considera que la llei de mútues laborals que prepara el Ministeri d'Ocupació és inapropiada. «És el pitjor moment per a una llei així», afirma Puigdellívol, que adverteix del malestar que el projecte està generant entre els seus col·legues.