Polèmica sanitària

Els metges alerten del perill que les mútues gestionin les baixes

El Govern central projecta autoritzar les mutualitats a rescindir una incapacitat laboral

Els doctors avisen que molts treballadors malalts no accepten la baixa per por de ser acomiadats

Un metge de família visita una pacient al CAP Sant Miquel, de Barcelona.

Un metge de família visita una pacient al CAP Sant Miquel, de Barcelona. / JOSEP GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO
BARCELONA

L'avantprojecte de llei de mútues laborals que tramita el Ministeri d'Ocupació preveu que les mutualitats de les empreses tinguin competències sobre les malalties comunes dels seus empleats -des del càncer fins a una grip i no sols accidents laborals-, que siguin informades des del primer dia de l'emissió d'un comunicat de baixa laboral i que puguin proposar l'alta immediata del treballador, al qual no estan obligats a visitar en persona. Podran conèixer la seva situació accedint a l'historial clínic, confidencial, que obren els metges dels centres d'assistència primària (CAP).

Malgrat que algunes d'aquestes funcions ja estan actualment a l'abast de les mútues, la llei els atorga capacitat resolutiva. El projecte legal estableix que la proposta d'alta mèdica la dirigeixin les mútues al metge que ha generat la baixa laboral i, alhora, a un inspector de la Seguretat Social, dependent d'Ocupació. El metge del CAP disposarà de «cinc dies» per justificar o no la necessitat de prosseguir l'absència a la feina del treballador malalt. Si, després d'aquest termini, el facultatiu no ha respost, la mútua podrà suspendre la baixa laboral.

ALTA PER DEFECTE / «És possible que el treballador quedi d'alta sense assabentar-se'n, i que l'acomiadin per aquest motiu», va advertir ahir Anna Puigdellívol, vocal d'incapacitat laboral a la Societat Catalana de Medicina Familiar (CAMFIC), que representa els 3.000 metges de família que exerceixen als CAP catalans.

A Catalunya, la inspecció de la Seguretat Social l'exerceixen els inspectors de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), que depèn de la Conselleria de Salut. Disposar d'aquesta competència suposa un cert blindatge davant la llei d'Ocupació, entenen des de la Generalitat. «Si aquesta llei s'aprova, a Catalunya no es notarà», va assegurar ahir Aurora Jové, de l'ICAM. «Nosaltres tenim molt bona relació amb els metges de família», va sostenir Jové.

El rebuig d'aquests facultatius al projecte presentat per la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, té múltiples motivacions: «No estem d'acord que una mútua pugui decidir una alta mèdica per defecte, per un error de comunicació amb el metge -afirma Puigdellívol-. És dubtós que els inspectors de la Seguretat Social tinguin capacitat executiva per fer aquestes gestions».

Tampoc aproven que les mútues puguin accedir a l'historial clínic dels treballadors i que es desautoritzi el diagnòstic mèdic que ha motivat la baixa. «Donar una alta laboral per silenci administratiu és una barbaritat -va afegir Puigdellívol-. En aquests moments de crisi i atur, aquesta llei pot ser molt perillosa. Tots atenem pacients que van a treballar malalts, realment malament, que es neguen a agafar la baixa per por que els acomiadin». Es refereix, explica, a persones que van a la feina amb grip o febre de causa no diagnosticada, o afectats per dolors articulars classificats com a lesions laborals susceptibles de motivar una baixa mèdica.

Notícies relacionades

Amb la legislació en vigor, les mútues ja reben els comunicats de baixa dels empleats adscrits a les empreses que representen. Si l'absència a la feina es prolonga més d'una setmana, citen el treballador i li sol·liciten còpia de les proves diagnòstiques que certifiquen el seu estat. Quan aquestes encara no s'han fet, la mútua pot avançar-les, però no tenen potestat per desautoritzar el metge que ha certificat una baixa, ni suspendre aquesta mesura. «Les mútues estan informades de la incapacitat transitòria dels treballadors perquè paguen part del cost que això genera», explica Jové.

Les mútues laborals entenen que el projecte de llei d'Ocupació beneficiarà la sanitat pública, ja que, indiquen, acceleraran el diagnòstic dels que estan de baixa esperant un TAC o qualsevol prova amb àmplies demores als hospitals. Ocupació, al seu torn, argumenta la necessitat de reduir la partida amb què la Seguretat Social finança les baixes laborals. Així preveu estalviar 227 milions d'euros anuals.