CONFLICTE AL NEPAL

La rebel·lió dels xerpes

La mort de 16 guies per una allau a l'Everest porta els seus col·legues a parar en senyal de protesta per les condicions de treball

Expedicions estrangeres comencen a anar-se'n

Dolor 8 La mare d’Ang Kaji, un dels xerpes morts divendres, ahir, a Kàtmandu.

Dolor 8 La mare d’Ang Kaji, un dels xerpes morts divendres, ahir, a Kàtmandu. / EFE / NARENDRA SHRESTHA

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS
PEQUÍN

La suma d'una recent allau i un larvat conflicte laboral ha posat en perill la temporada al sostre del món. Els xerpes abandonen per dotzenes el camp base de l'Everest deixant enrere les expedicions que havien pagat fins a 55.000 euros per una fotografia al cim.

El desencadenant va ser la mort de 16 xerpes en l'allau de divendres passat a la glacera de Khumbu, una zona especialment traïdora per les esquerdes i els constants lliscaments de la neu penjant que pot arribar a fer algunes desenes de metres. Tres cossos encara no han estat trobats. «És simplement impossible per a nos-

altres continuar escalant quan alguns dels nostres amics estan enterrats sota la neu. No m'imagino passar-hi per sobre», ha dit Dorje Sherpa, un experimentat guia. Les amenaces d'abandonar l'Everest han estat constants des del pitjor accident en la història de la muntanya. Les informacions són confuses. Algunes descriuen tensions entre els que exigeixen la retirada gremial i els esquirols. La majoria d'indicis apunten a un ràpid tancament. Un xerpa assegura que la meitat ja han marxat i que els altres ho faran en les pròximes hores. Diverses expedicions internacionals ja estan recollint el campament.

Cancel·lacions

La companyia Alpine Ascents International anunciava a la seva web la cancel·lació de l'escalada «perquè tots puguin plorar la pèrdua dels familiars, amics i col·legues en aquesta tragèdia sense precedents». Al camp base hi havia abans de l'accident 400 escaladors internacionals, tants com xerpes, repartits en 39 equips.

No només perillen les expedicions presents, sinó també tota la temporada. La majoria es programa a mitjans de maig, aprofitant una finestra de bon temps abans que els vents humits de l'abril inundin de neu els cims i impossibilitin l'ascensió. Per a l'economia nepalesa suposa un drama. L'empobrit país asiàtic rep 2,5 milions d'euros anuals solament en permisos d'escalada de la seva icònica muntanya. El secretari general de l'Associació Nacional de Guies del Nepal alerta que el boicot perjudicarà el sector a llarg termini i representants del Ministeri de Turisme arribaran avui en helicòpter per intentar un acord d'última hora. El distanciament de les parts descarta l'optimisme. Un alt oficial ha descrit els vaguistes com a «gamberros» i els xerpes han criticat durant anys les autoritats.

En l'origen del conflicte hi ha el repartiment del pastís. Els xerpes, que arrisquen la vida en el negoci, n'exigeixen un tros més gran davant dels funcionaris asseguts als seus despatxos. Els antics pastors de iacs són avui imprescindibles per resistents i experts. Alguns guanyen més de 5.000 euros anuals, 10 vegades per sobre de la mitjana nacional, però lamenten la falta de cobertura en cas d'accident. Per desencallar el conflicte, el Govern ha ofert un homenatge als caiguts aquesta setmana i un fons que en el futur cobrirà els xerpes ferits i les famílies dels morts, i que sufragarà el rescat de cadàvers. La indemnització per cada mort arribaria al milió i mig de rupies (11.045 euros), lluny dels dos milions (15.050 euros) que exigeixen els xerpes. El fons arribaria al 5% dels ingressos anuals en permisos, llunyíssim del 30% que demanen els xerpes.

Notícies relacionades

La recent mort de guies ha sub-ratllat els perills de la democratització imparable de l'Everest. Només s'ha d'estendre un xec per pujar els seus 8.848 metres amb oxigen i àpats servits per xerpes. Fa dos anys van circular fotografies en què es veia fileres d'escaladors agafats a una corda que gairebé es trepitjaven els talons. Alguns van denunciar empentes i intents de colar-se davant dels més lents en un quadro més semblant a la Rambla en hora punta que al recolliment d'una muntanya virginal.

Però els riscos dels escaladors, com la matèria, no es destrueixen sinó que es transformen. En riscos per als xerpes, que freqüenten cada nit zones perilloses com la glacera de Khumbu per fixar les cordes, cobrir d'alumini les esquerdes i esculpir esglaons al gel perquè l'allau d'alpinistes turistes la pugui pujar sense risc l'endemà al matí.