INICIATIVA EDUCATIVA

Una escola d'Olot obre els diumenges per ensenyar xinès a alumnes d'origen asiàtic

Un total de 40 nens d'entre 5 i 14 anys nascuts a la Garrotxa reben quatre hores de gramàtica, fonètica i lectura

L’escola Pia d’Olot obre en diumenge per fer classes de xinès a nens asiàtics / ACN

1
Es llegeix en minuts

Aprendre a escriure xinès quan ja el parles perfectament. Aquest és el repte de 40 nens d'entre 5 i 14 anys nascuts a la Garrotxa però de pares asiàtics que cada diumenge van a l'escola Pia d'Olot, que obre les portes perquè rebin classes de fonètica, gramàtica i lectura de la seva llengua materna.

El xinès és un idioma complex que requereix molt d'estudi i aprenentatge. Ho saben molt bé els pares d'aquests nens, que volen que els seus fills sàpiguen llegir i escriure la seva llengua materna de la mateixa manera que ho fan en català o castellà. Són unes classes que costegen les famílies amb ajuda de l'entitat Xino Xano de Barcelona, que els envia tres professors.

Són les 10 del matí quan Hong Mei Sun --la coneixen com Luna-- obre les portes de l'escola Pia. És la mare de l'Elena, una nena de 9 anys, i principal impulsora d'aquesta iniciativa que fa tres mesos que està en marxa a Olot. A poc a poc van arribant els alumnes per rebre quatre hores i mitja de classe, amb dos descansos inclosos.

Espai per a la cultura xinesa

Les classes comencen amb la fonètica i escrivint caràcters senzills que es van complicant a poc a poc. "És important que aprenguin coses de la cultura xinesa i també els ensenyem cançons populars", explica Shimeng Li, una de les professores. Com que un dia a la setmana no és suficient per avançar, les professores els posen deures que poden fer amb ajuda dels pares. Calculen que fan falta uns cinc anys per començar a tenir uns coneixements sòlids de la llengua.

Notícies relacionades

Els pares estan encantats amb la iniciativa. La mare d'Elena explica orgullosa que la seva filla ha après més en aquests tres mesos que no durant dos anys de classes particulars a casa. Arribar fins a aquest punt no ha estat fàcil, però les ganes que la seva filla aprengués la seva llengua materna han estat l'autèntic motor. Abans va parlar amb l'ambaixada, amb escoles i professors i ara, després de la bona acollida del programa, es plantegen obrir el projecte a altres nens d'Olot que, encara que no siguin d'origen asiàtic, vulguin aprendre xinès. "A poc a poc i en classes diferents", matisa Luna.

Aquesta segona fase del projecte, que permetrà acollir alumnes no asiàtics, es podria posar en marxa el setembre vinent, però abans s'haurà de veure si hi ha prou demanda.