Crisi Hídrica

La Generalitat anuncia avui si aixeca l’emergència per sequera

La Generalitat anuncia avui si aixeca l’emergència per sequera

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

En condicions normals, amb els embassaments del Ter i el Llobregat per sobre dels 150 hm3, la situació seria d’alerta, el semàfor groc de la sequera (el taronja equival a l’excepcionalitat i el vermell a l’emergència, l’actual fase en vigor). No obstant, com venim d’on venim, les localitats proveïdes per aquests dos rius continuen en estat d’emergència, a l’espera que avui la Generalitat anunciï si es canvia de fase i se suavitzen les restriccions, després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, on es prendrà la decisió.

A data d’ahir, els pantans del sistema Ter-Llobregat estaven al 24,6% de la seva capacitat, una dada que augmentarà els pròxims dies amb el desglaç i l’aigua que porten els rius. De fet, els embassaments del Ter-Llobregat han guanyat 60 hm3 des de principis de març, l’equivalent a l’aigua que produeix la dessalinitzadora del Prat de Llobregat al llarg de tot un any. A més, aquesta setmana s’estan produint precipitacions que estan regant les capçaleres dels principals rius de les conques internes.

¿Això vol dir que es deixa enrere la sequera que estem patint? Ni de bon tros, no es cansen de repetir l’experts. No obstant, es tracta d’una dada que segons el Pla Especial de Sequera equivaldria a l’escenari de l’alerta, una fase molt menys preocupant que l’emergència. Tot i així, tant el president Pere Aragonès com el conseller David Mascort ja han deixat clar que no es farà un pas endavant per després haver de fer-ne dos enrere. "El que no farem segur és aixecar l’emergència per, al cap de 15 dies, entrar-hi de nou. Hem de valorar els consums de tot l’estiu, les necessitats dels regants de cada una de les unitats. Hem de ser capaços de presentar escenaris a mitjà termini", explico el conseller.

Per tant, avui dimarts només s’anunciarà la sortida de l’emergència si és per mantenir-se fora de les restriccions més severes un temps considerable, una cosa probable tenint en compte que amb les últimes pluges hi ha marge per a diverses setmanes.

Notícies relacionades

En cas que s’aixequin les medidones d’emergència per sequera, és possible que s’entri en excepcionalitat, la prèvia a l’emergència, ja que el 2023 ja es va decretar aquesta fase com a prevenció, tenint en compte que s’acostava l’estiu, època seca.

Si les pluges previstes per a aquesta primavera acaben sent generoses, les restriccions de cara als pròxims mesos poden ser molt més suaus de l’esperat. Tot i així, la situació continuarà sent de sequera.