L'Assemblea Nacional francesa fa el primer pas per prohibir les corrides de toros

Els animals, considerats fins avui per França com a "béns mobles", han estat reconeguts com a "éssers vius dotats de sensibilitat"

El torero Julián López ’El Juli’ s’agenolla davant el seu segon toro durant una corrida celebrada a Nimes, França, el 2001.

El torero Julián López ’El Juli’ s’agenolla davant el seu segon toro durant una corrida celebrada a Nimes, França, el 2001. / CHRISTOPHE SIMON (EPA)

1
Es llegeix en minuts

L'Aliança Anticorrida de França ha considerat com "un primer pas" que l'Assemblea Nacional francesa hagi aprovat aquest dimecres un text que reconeix els toros com a "éssers vius dotats de sensibilitat" i no com a simples "béns mobles". L'entitat també ha insistit que "actualment, hi ha una verdadera petició de la població per obtenir un nou estatut jurídic per a l'animal".

Una sentència que es queda curta

La mesura respon a una petició feta fa un any per la fundació de defensa dels animals 30 Milions d'Amics, que recolzen diverses personalitats de tot el món. No obstant, l'associació ha subratllat que el text aprovat pel legislatiu francès es queda curt i ha recordat que "prop de 700.000 francesos" han firmat una petició perquè els animals obtinguin un estatut jurídic intermedi, entre els béns mobles i les persones.

Notícies relacionades

També des de la Fundació Brigitte Bardot, pilotada per l'exactriu  --fervent defensora dels animals--, han valorat de forma "molt, molt prudent" el canvi jurídic, que han considerat insuficient. "No hi ha una verdadera voluntat de canviar l'estatut de l'animal", ha declarat el seu portaveu, Christophe Marie, que ha lamentat que no s'aprovessin les esmenes per prohibir les corrides de toros o la cria intensiva d'animals.

Les corrides de toros només són legals al sud de França d'acord amb la Carta Magna francesa, segons una sentència publicada el 2012 pel Consell Constitucional. La decisió del màxim organisme judicial francès va suposar un reconeixement a la cultura taurina, arrelada al sud del país, mentre que a la resta del territori francès --el 90% restant-- es considera maltractament animal i està castigat amb penes de fins a dos anys de presó i 30.000 euros de multa.