Els circs diuen que el veto als animals es basa en la ignorància

Reclamen poder exposar les seves tesis al Parlament perquè optin per regular i no prohibir

2
Es llegeix en minuts

Associacions del circ han advertit que la possible prohibició d'animals als seus espectacles --promoguda per entitats animalistes i que CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP prometen estudiar-- es fonamenta en l'"absoluta ignorància", i han demanat ser escoltades en el tràmit del Parlament per exposar el seu punt de vista.

El director del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, Genís Matabosch, ha lamentat aquest dimecres en una roda de premsa l'"atac únic i sense precedents en 200 anys" d'història circense, que ha atribuït a l'acció d'un 'lobby' polític que es basa en falsedats, demagògia i populisme, i ha recordat que el circ té el seu origen en la doma eqüestre.

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP van presentar a l'octubre una proposta conjunta de proposició de llei per prohibir els circs amb animals, una modificació a la llei de drets dels animals que es podria fer durant el primer semestre del 2014, si bé els circs han confiat a ser escoltats i que aquesta prohibició no s'arribi a produir.

En la roda de premsa conjunta del sector, els circs han animat aquest dimecres a posar en marxa una regulació exigent sobre la presència d'animals als seus espectacles per garantir el seu benestar i les seves òptimes atencions, i han assegurat que, si es prohibís la seva presència, Catalunya es convertiria al primer lloc del món a prendre una decisió d'aquest calat.

Regular, no prohibir

"Avançar és regular" i no prohibir, ha resumit el director del festival de Figueres, que ha felicitat les administracions per la tasca que ja porten a terme d'inspecció per comprovar el bon tracte dels animals, i està disposat a oferir dades objectives i reals de la realitat animal dels circs, com que el 90% ha nascut en captivitat.

L'acte ha comptat també amb el Circo Americano, amb seu fiscal a Catalunya, i el Circo Mundial, que ha criticat que fa 10 anys que no va a Barcelona per culpa de la prohibició que regeix a la capital catalana i en prop d'un centenar d'ajuntaments més de Catalunya.

Així mateix, el director del Circ Raluy, Carlos Raluy; el gerent de l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya, Alfred Fort, i el portaveu del Grup de Defensa del Circ amb Animals, Rafael Arencón, han criticat que es plantegi una "persecució" als seus espectacles i que no es parli de les exhibicions canines, les desfilades eqüestres de la Guàrdia Urbana de Barcelona o els espectacles amb dofins.

Parlament Europeu

Notícies relacionades

Els representants s'han mostrat "cansats, dolguts i molestos" perquè el Parlament plantegi aquesta prohibició sense cap diàleg i han recordat que, malgrat la prohibició que ja existeix en 100 municipis --entre ells les quatre capitals catalanes--, durant el 2012 es van portar a terme a Catalunya cinc espectacles circenses amb animals.

A més, han recordat que aquesta proposta de llei no té el suport popular d'altres regulacions sobre drets animals, com la prohibició de les corrides de toros, recolzada en una iniciativa legislativa popular, i han esgrimit una directiva del Parlament Europeu del 2005 que insta els Estats a regular aquests espectacles, i no a prohibir-los: "La regulació ens acosta a Europa, la prohibició ens en allunya".