Associacions sanitàries reclamen a la UE igualtat davant el tractament del càncer

Grups de 17 països demanen accés universal a un tractament de qualitat

2
Es llegeix en minuts

Una vintena d'associacions sanitàries han presentat aquest dimarts al Parlament Europeu (PE) la Declaració Europea dels Drets del Pacient de Càncer, un text que busca equilibrar les desigualtats en el tractament de les persones afectades per aquesta malaltia al territori comunitari.

La declaració de drets és "una crida per abordar les grans disparitats amb què es troben actualment els pacients de càncer" a la Unió Europea (UE), ha informat la plataforma Acord Europeu pel Càncer (ECC), que agrupa una vintena d'associacions de 17 països, mitjançant un comunicat.

Aquestes diferències "estan lligades a l'estatus socioeconòmic, l'edat o l'accés a una assistència de qualitat" dels pacients, segons el president de la Coalició Europea d'Associacions de Pacients de Càncer (ECPC), Francesco de Lorenzo.

La iniciativa coincideix amb la celebració del Dia Mundial contra el Càncer i la recolzen més de quaranta experts, com Josep Tabernero, director de l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron (Barcelona) i Mariano Barbacid, antic responsable del Centre Nacional espanyol d'Investigacions Oncològiques.

Accés igualitari

"Ningú s'escapa de l'abast o de la temible possibilitat de patir un càncer, i per això no s'hauria de denegar a ningú l'accés igualitari a un tractament i una atenció òptims, independentment de les fronteres geogràfiques, les economies locals i els sistemes sanitaris corresponents", ha assenyalat Tabernero en el comunicat. "S'ha de treballar de manera conjunta per reduir les diferències alarmants que hi ha a Europa", ha afegit.

En el seu primer article, la declaració reclama "el dret de tots els ciutadans europeus a rebre la informació més exacta i a estar implicats en la seva atenció sanitària". A més, els firmants sol·liciten un accés "òptim i a temps a una atenció especialitzada adequada, basada en la investigació i la innovació".

De la mateixa manera, es reclama "el dret a rebre atenció en sistemes sanitaris que garanteixin una evolució positiva, la rehabilitació del pacient, una millor qualitat de vida i una atenció mèdica assequible".

Problema per a la competitivitat

"La càrrega creixent del càncer no afectarà únicament els pacients i les seves famílies, també serà un problema important per als sistemes sanitaris i per a la futura competitivitat econòmica d'Europa", ha valorat el copresident de l'ECC i investigador britànic Patrick Johnston.

Notícies relacionades

A Europa, al voltant de 3,5 milions de persones van ser diagnosticades de càncer el 2012, any en què hi va haver 1,75 milions de morts per aquesta malaltia, segons dades de l'organització. En aquest sentit, en 28 dels 53 països europeus, el càncer ha substituït les malalties cardiovasculars com a principal causa de mort prematura.

L'ECC és una iniciativa creada fa dos anys per defensar els drets de pacients i supervivents de càncer.