DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

L'OMS estima que en dues dècades es produiran a l'any 22 milions de nous casos de càncer

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) va atendre 11.672 pacients nous durant el 2013

Prevenció i bons hàbits, estratègies contra el càncer. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

L'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC, en les seves sigles en anglès), organisme especialitzat en càncer dependent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha publicat, coincidint amb la celebració aquest dimarts del Dia Mundial contra el Càncer, l'Informe Mundial contra el Càncer 2014, que estima que en dues dècades es produiran a l'any uns 22 milions de nous casos de càncer, és a dir, 8 milions més que el 2012.

"La batalla mundial contra el càncer no es guanyarà només amb el tractament. Es necessiten amb urgència mesures eficaces de prevenció per evitar crisis del càncer", assenyala l'organisme, que recull dades aportades per més 250 líders científics de més de 40 països, que descriuen diversos aspectes a promoure en la investigació i el control de la malaltia.

Tenint en compte les estadístiques més recents sobre les tendències en la incidència i la mortalitat a nivell mundial del càncer, aquest nou estudi revela que "la càrrega del càncer està creixent a un ritme alarmant i posa de relleu la necessitat d'urgent d'implementar estratègies de prevenció eficaces per contenir la malaltia".

Compromís amb la prevenció

El director del IARC i coeditor del llibre, el doctor Christopher Wild, que ha valorat els avanços sobre el coneixement de la malaltia, destaca que aquest informe mostra que és necessari "més compromís amb la prevenció", i afirma que "es necessita desesperadament la detecció precoç per complementar els tractaments, millorar-los i abordar l'alarmant augment de la càrrega del càncer a tot el món".

A més de la dada de nous casos estimats, l'informe mostra que les morts per càncer podrien augmentar dels 8,2 milions de morts a 13 milions en 20 anys. Pel que fa als tipus de càncer a nivell mundial, el 2012 els tipus més comuns diagnosticats van ser els de pulmó (1,8 milions de casos, el 13% del total), mama (1,7 milions de dòlars, 11,9%), i de l'intestí gros (1,4 milions, 9,7%). Així mateix, els que més morts provoquen són el de pulmó (1,6 milions, un 19,4% del total), fetge (0,8 milions, 9,1%) i estómac (0,7 milions, 8,8%).

Alerta als països en desenvolupament

L'informe destaca que com a conseqüència del creixement i envelliment de la població són els països en desenvolupament els que han tingut un augment desproporcionat dels afectats. De fet l'informe destaca que més del 60% del total de casos al món es produeixen a l'Àfrica, Àsia i Amèrica Central i del Sud, i aquestes regions representen aproximadament el 70% de les morts per càncer al món, "una situació que es veu agreujada per la falta de detecció precoç i l'accés al tractament".

D'altra banda, respecte a la prevenció de nous casos, l'organisme destaca que s'ha de millorar l'accés a tractaments "eficaços i assequibles" contra el càncer als països en desenvolupament, en particular per al càncer infantil. Aquesta possibilitat, expliquen, "reduiria significativament la mortalitat, fins i tot en llocs on els serveis d'atenció de salut estan menys desenvolupats".

D'altra banda, l'OMS destaca que "els creixents costos de la càrrega del càncer estan danyant les economies dels països, fins i tot dels més rics", i al mateix temps posa més difícil l'accés a tractaments als països en desenvolupament. Segons l'informe, "aproximadament la meitat de tots els càncers es podrien evitar si el coneixement actual s'implementés d'una manera adequada".

Vacunació i detecció precoç

"L'augment de càncer al món és un gran obstacle per al desenvolupament humà i el benestar. Aquests noves xifres i projeccions envien un fort senyal que és necessària una acció immediata per fer front a aquest desastre humà, que afecta les comunitats de tot el món, sense excepció", subratlla Wild.

L'informe aposta per implementar campanyes de vacunació "eficaces" i de "promoció de la salut". També per millorar els dispositius de tecnologia per a la detecció precoç i el cribratge, ja que han demostrat la seva eficàcia en països en desenvolupament. "Els governs han de demostrar un compromís polític a la progressiva implementació de programes d'alta qualitat per al cribratge i detecció precoç, que són una inversió i no una despesa", afirma el doctor Bernard W. Stewart, coeditor de l'Informe Mundial del Càncer 2014.

Creixement a Catalunya

Notícies relacionades

A Catalunya, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) va atendre 11.672 pacients nous de càncer durant el 2013, xifra que representa un terç de tots els tumors que es van diagnosticar l'any passat a Catalunya. Segons ha informat el centre en un comunicat, dels 51.362 pacients de càncer que el 2013 van passar per l'ICO, un total d'11.672 eren pacients nous i 39.690 eren pacients en seguiment.

La franja d'edat en la qual es diagnostiquen més casos nous és la d'entre 60 i 79 anys i els tumors més freqüents atesos són, en el cas dels homes, el de pròstata, el de pulmó i el de còlon i recte, mentre que entre les dones són el càncer de mama, el de còlon i recte i el de coll d'úter.