Bill Gates preveu que el 2035 gairebé no hi haurà països pobres

L'home més ric del món considera "absolutament" factible l'objectiu gràcies als progressos en la lluita contra la pobresa extrema

4
Es llegeix en minuts

Bill Gates ha vaticinat aquest dimarts que l'any 2035 amb prou feines hi haurà països pobres a tot el món, una predicció basada en els progressos favorables en la lluita contra la pobresa extrema que s'han aconseguit en les últimes dècades.

El multimilionari i filantrop considera, en una entrevista amb Efe, que aquest objectiu és "absolutament" factible, i assenyala especialment el progrés a Llatinoamèrica, on creu que en dues dècades pot no haver-hi països pobres, amb la sola possible excepció d'Haití.

Gates detalla el seu audaç vaticini a la carta anual de la Fundació Bill i Melinda Gates, divulgada avui, i que intenta desactivar tres mites molt comuns sobre l'ajuda al desenvolupament: que els països pobres estan condemnats a seguir sent-ho; que aquesta ajuda es desaprofita per mala gestió i corrupció, i que salvar vides als països més pobres genera un excés de població.

"El món està millorant"

Al document, Gates rebutja amb arguments i fets tots aquests mites i afirma en canvi que "el món està millorant", encara que "a càmera lenta", ja que la imatge mundial de la pobresa "ha canviat completament durant el transcurs de la meva vida".

Recorda que la pobresa extrema ha passat en poques dècades del 35 % al 15 % de la població mundial. Per això diu que "és més important que mai mesurar els resultats i explicar les bones notícies".

Per això, Gates s'atreveix a fer l'atrevida predicció que "al 2035 gairebé no hi haurà països pobres al món", segons diu a la carta, i afirma a l'entrevista que el progrés del món fa que "el temps estigui de part nostra", ja que "hem vist quines coses funcionen i quins no funcionen".

Bones perspectives per a Llatinoamèrica

Gates destaca l'exemple de Llatinoamèrica, on països com Mèxic i el Brasil ja es consideren països "d'ingressos mitjans", fins i tot si "encara queda feina per fer" en la lluita contra la pobresa.

Per això, considera que països considerats ara de baixos ingressos, com BolíviaNicaraguaEl Salvador i Guatemala, podrien estar el 2035 en els nivells actuals de Mèxic o el Brasil. "Em sorprendria si al 2035 hi hagués algun país del nostre hemisferi, amb la possible excepció d'Haití, que no estigui fora de la categoria de baixos ingressos", va afirmar.

La responsabilitat del canvi climàtic

Bill Gates reconeix que treure milers de milions de persones de la pobresa a tot el món augmenta el consum d'energia i el risc del canvi climàtic, el qual considera "un dels problemes de l'èxit", com l'augment de l'obesitat.

No obstant, ressalta que la màxima responsabilitat de les emissions d'efecte hivernacle està encara als països més rics, encara que considera que es pot seguir lluitant "en paral·lel" contra la pobresa i contra el canvi climàtic.

En tot cas, va deixar clar que "els més pobres de tot el món mereixen les coses que nosaltres no valorem", com tenir electricitat o un refrigerador, "així que hem de donar-los energia sense CO2".

L'ajuda al desenvolupament i les desigualtats econòmiques

Gates, l'home més ric del món, amb una fortuna valorada en 78.500 milions de dòlars a data del 31 de desembre per l'índex Bloomberg de multimilionaris, va reconèixer que el principal objectiu de la carta és aconseguir que els Governs mantinguin o augmentin els nivells d'ajuda al desenvolupament, ja que la filantropia privada "no pot omplir els forats".

Preguntat sobre l'informe que l'ONG Oxfam va divulgar aquest dilluns al voltant de l'augment de les desigualtats econòmiques a tot el món i la concentració de la riquesa en cada vegada menys mans, Gates va apuntar que això no implica que estigui augmentant el nombre de pobres al món.

Al contrari, afirma que al no haver-hi una quantitat limitada de diners a nivell global, si l'educació millora o els nens tenen més bona nutrició, "el volum de la riquesa mundial augmenta i tothom se'n beneficia".

Una fortuna destinada "a ajudar els pobres"

Sense preguntar-l'hi, diu que la seva fortuna personal es destina "a ajudar els pobres". "Està temporalment al meu compte bancari, no la consumeixo". "El consum és el que hem de mirar. Hi ha més gent que pot comprar telèfons mòbils o la quantitat suficient per menjar, o un refrigerador. El progrés és fenomenal, no s'ha acabat, però és fenomenal", insisteix.

Notícies relacionades

En l'aspecte més personal, Gates, de 58 anys i que des del 2008 ja no exerceix funcions executives a Microsoft per dedicar-se completament a la fundació, afirma que se sent "una persona molt afortunada" per haver pogut tenir "dos dels millors treballs del món". Recorda la seva tasca com a cofundador i impulsor de Microsoft com "probablement el millor del món", ja que li va permetre donar forma a la revolució informàtica que ha canviat el món en les últimes dècades.

El mateix pensa de la seva tasca actual a la fundació, que li va valer el 2006 el Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional, que "és molt divertit", perquè "té impacte" i "hem salvat moltes vides". "És el que faré durant la resta de la meva vida i no podria disfrutar-ho més", diu.