GUARDÓ INTERNACIONAL A TRES PERIODISTES DEL DIARI

EL PERIÓDICO guanya el premi Rei d'Espanya pel 'cas Óscar'

El treball de Baquero, Catanzaro i Biesot va posar fi al calvari d'un condemnat per error

El jurat destaca «la recerca de la veritat i l'aposta per la investigació pròpia»

Óscar Sánchez, el rentacotxes de Montgat, surt en llibertat de la presó de Nàpols on va estar 20 mesos pres per error. / M. TUDELA / M. CATANZARO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

«El primer premi el vam obtenir el dia que Óscar va sortir en llibertat», deien ahir Antonio Baquero, Michele Catanzaro i Angela Biesot, els reporters d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que van fer la investigació que va aconseguir posar fi al calvari d'Óscar Sánchez, el rentacotxes de Montgat injustament condemnat a Itàlia per narcotràfic després de patir una suplantació d'identitat. I ho deien després de saber que els havia estat concedit el segon: el Premi Internacional de Periodisme Rei d'Espanya. El seu jurat va destacar l'«excel·lent i minuciosa tasca d'investigació que va portar al descobriment dels errors policials i judicials que van permetre que una persona innocent passés 626 dies a la presó».

Una carta enviada per Sánchez des de la presó italiana de Rebibbia l'abril del 2011, explicant que estava pres per error, va desencadenar la investigació. El fet que la seva personalitat i el seu ritme de vida no concordessin en absolut amb els d'uncapodel narcotràfic i la constatació que tothom qui el coneixia a Montgat estava convençut de la seva innocència van alimentar la sospita dels periodistes que podia estar dient la veritat. Van comprovar la seva coartada -era a Montgat en les dates en què el sumari el situava a Itàlia traficant- i van sotmetre a experts independents

-que el van desmuntar- el peritatge de veu en què la justícia italiana va basar la seva condemna a 14 anys de presó. Tot plegat va portar a la reobertura de la investigació policial i, finalment, a l'exculpació d'Óscar i la seva posada en llibertat, el 21 de març del 2012. «El treball conscienciós d'aquests reporters va demostrar que la recerca de la veritat i l'aposta per la investigació pròpia, amb rigor i temps, és una de les essències del bon periodisme», va afirmar el jurat.

Notícies relacionades

PERIODISME NECESSARI / El director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, va subratllar que es tracta d'un cas «paradigmàtic d'investigació periodística pura», en què «no hi ha hagut filtracions interessades, sinó només la feina rigorosa i tenaç d'un equip de professionals». Hernàndez va afegir que el premi «posa en valor el periodisme clàssic, que busca la qualitat i requereix recursos econòmics i periodistes capacitats». Un tipus de periodisme «cada dia més difícil de trobar a causa de la crisi econòmica i del descrèdit de la professió, però que s'ha de reivindicar perquè és necessari».

Aquesta és la trentena edició dels guardons, convocats per Efe i l'Agència Espanyola de Cooperació per al Desenvolupament (Aecid). La del 2010 va premiar el narrador i periodista mexicà Juan Villoro perLa alfombra roja, una adolorida crònica del Mèxic devastat pels narcos, que va ser publicada alQuadern del Diumenge d'EL PERIÓDICO.