EXCITANT DESCOBRIMENT CIENTÍFIC
Gel a Mercuri
La sonda espacial 'Messenger' envia proves definitives de l'existència d'aigua gelada al pol nord del tòrrid planeta
Les imatges també apunten que hi ha materials orgànics

CRÀTERS GELATS 3 Imatge del radiotelescopi d’Arecibo (Puerto Rico) del pol nord de Mercuri superposada a un mosaic d’imatges del ’Messenger’. En vermell, les zones on hi ha gel. /
Donada la seva proximitat al Sol, Mercuri sembla un lloc tòrrid poc probable per trobar-hi gel, però com que és mínima la inclinació del seu eix de rotació, hi ha racons on mai hi arriba la llum. I és justament allà on la NASA va assegurar ahir a la nit haver-ne trobat, en cràters protegits per les ombres perpètues, i possiblement al costat de materials orgànics com quitrà o carbó. La troballa ha estat possible gràcies a la sondaMessenger.
Observacions prèvies de Mercuri fetes des de la Terra ja suggerien que hi podia haver dipòsits de gel a les àrees fosques. El 1991, per exemple, un estudi dut a terme amb el radiotelescopi d'Arecibo (Puerto Rico) va arribar a la mateixa conclusió, i així figura des de fa temps a tots els manuals sobre el planeta. Recentment, la mateixaMessengerva avançar uns resultats que anaven en la mateixa línia. No obstant, les imatges ara subministrades són, segons la NASA, una prova molt més definitiva. Els detalls de la recerca s'han publicat a la revistaScience.
La sonda, llançada el 2004, va arribar a les proximitats de Mercuri el 2008 i va entrar a la seva òrbita el març del 2011. Des d'aleshores, elMessengerha captat més de 100.000 imatges.
Els investigadors de la NASA van explicar ahir que les dades dels instruments delMessenger, inclòs un altímetre làser i un espectròmetre de neutrons, van confirmar que hi ha gel als cràters del pol nord. De fet, asseguren que l'aigua és el component principal que s'aprecia al seu interior. ElMessengerutilitza l'espectroscòpia per mesurar les concentracions mitjanes d'hidrogen, un dels components de l'aigua.
En els llocs més freds, prossegueix l'agència espacial,«el gel està exposat a la superfície», mentre que en els lleugerament més càlids«alguna mena de material aïllant fosc sembla cobrir-lo». Són presumptament els materials orgànics.
Notícies relacionadesGregory Neumann, investigador de la NASA, explica aScienceque l'origen de l'aigua es trobava possiblement en cometes o asteroides que van impactar sobre Mercuri en èpoques remotes. Amb el quitrà i el carbó podria haver passat el mateix.
Sean Solomon, investigador principal de la missió, resumeix:«Durant més de 20 anys s'ha estat deliberant sobre si el planeta albergava gel abundant. El Messenger proporciona un veredicte afirmatiu unànime».Les noves observacions, això sí, han plantejat nous interrogants, conclou Solomon:«¿Els materials foscos són realment compostos orgànics? ¿Existeixen regions que puguin tenir l'aigua líquida? Només amb la contínua exploració de Mercuri podrem avançar en aquestes noves preguntes».
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit