RETARD EN LA NETEJA D'un EMBASSAMENT DE L'EBRE

Recoder denunciarà el ministeri si comença a descontaminar Flix

Al·lega que és un perill que no estigui acabat el proveïment alternatiu

El conseller Lluís Recoder.

El conseller Lluís Recoder.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El conseller de Territori, Lluís Recoder, va anunciar ahir que el seu departament estudia emprendre «accions legals» si el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient comença el procés de descontaminació del pantà de Flix sense que s'hagin acabat les obres que garanteixin el proveïment alternatiu a les més de 720.000 persones de la província de Tarragona que actualment beuen aigua de l'Ebre. Una gran part de les obres no realitzades les hauria d'haver sufragat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però ho ha impedit la seva falta de liquiditat.

Notícies relacionades

El problema, segons Recoder, és que les obres de retirada dels fangs podrien contaminar l'aigua que es capta més endins de l'embassament. «Si hi hagués una fuga en el procés, Aznalcóllar ens vindria a la memòria», va afirmar en record de la catàstrofe que va afectar l'entorn de Doñana el 1998. La Generalitat i el ministeri van firmar el 2010 un conveni per retirar els elements tòxics i traslladar-los a una planta de descontaminació, a més d'acordar realitzar obres de proveïment alternatiu prèvies al procés de descontaminació. El ministeri al·lega que ja està garantida l'aigua de qualitat, fins i tot amb transport en cisternes si fos necessari, i que, si no comencen ben aviat les obres, es corre el risc de riuades perilloses i de perdre una milionària subvenció de la Unió Europea (UE).

Segons Territori, no obstant, el procés de descontaminació pot remoure les matèries tòxiques que descansen al fons del pantà -abocades en dècades passades per l'empresa Erkimia, ara Ercros-, i això en cas d'una eventual contaminació dels cabals pot generar «danys irreparables» des de Flix fins al delta d'Ebre, va dir Recoder. El conseller va advertir que si aquest «imprevist» episodi es produís, el 85% de la població de la zona només tindria aigua garantida durant un període d'entre tres dies i una setmana.