Persecució d'una activitat alegal en nom de la seguretat viària

Les 277 multes a la prostitució de voral posen el focus en les dones

Els conductors solen pagar per evitar conflictes, però el cobrament a les noies és més difícil

Només algunes de les sancions imposades per Trànsit en dos mesos han estat per a clients

La Lora espera clients a la N-2, on s’ha desplaçat per evitar multes.

La Lora espera clients a la N-2, on s’ha desplaçat per evitar multes. / JOAN CASTRO / ICONNA

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA RUIZ / LLEIDA
FERRAN COSCULLUELA / FIGUERES

l'ofensiva d'Interior contra la prostitució a les carreteres catalanes està en marxa i alguns clients i professionals -amb una immensa majoria d'aquestes últimes- ja ho han comprovat. En els dos primers mesos d'aplicació de la nova llei de carreteres, que combat el sexe de pagament amb arguments de seguretat viària, els Mossos d'Esquadra han multat 277 persones per aquest motiu, segons fonts del Servei Català de Trànsit (SCT).

Barcelona, amb 130 denúncies, i Girona, amb 127, són les províncies que més sancions acumulen per aquesta pràctica. A Tarragona, els agents de Trànsit han sancionat 18 persones i a Lleida tan sols s'han imposat dues denúncies.

L'acció policial, això sí, se centra en la baula més feble. Amb diferència, les prostitutes són les més afectades per l'aplicació de la nova normativa. De les 130 multes de Barcelona, 123 han estat a dones per oferir serveis sexuals a la carretera, i només set homes han rebut una sanció com a clients. A Tarragona, 14 de les 18 multes imposades han afectat meretrius, i quatre, demandants de sexe.

INFRACCIÓ GREU I CARA / El director de l'SCT, Joan Aregio, creu que aquestes xifres «posen sobre la taula un problema real a les carreteres». I considera que la traducció de la normativa en multes és positiva: «L'aplicació de la llei fa que la gent s'allunyi de les vies per fer aquestes activitats, que són un perill per al trànsit». Aregio és conscient que el debat al voltant de la prostitució va més enllà de la seguretat viària. «Però si tenim eines com aquesta llei, s'han d'utilitzar», sentencia.

Prostituir-se i comprar sexe a la carretera és una infracció considerada greu i molt cara. Les multes poden anar dels 300 als 30.050,61 euros. Una variació que, segons expliquen fonts policials, atén criteris de gravetat, del perill per als altres conductors i de reincidència, entre d'altres.

Segons les mateixes fonts de Trànsit, les multes imposades en aquests dos mesos són d'una mitjana de 2.000 euros. Sancions que, en molts casos, els conductors es resignen a pagar a l'acte per evitar conflictes, expliquen fonts policials. Però que són més difícils de cobrar en el cas de les prostitutes, ja que moltes no tenen ni ingressos oficials, ni propietats, ni domicili conegut, i fins i tot sovint no tenen ni permís de residència.

EFECTIVITAT / Fonts coneixedores del dispositiu dels Mossos van assegurar ahir que la campanya «està fent efecte» i que en les últimes setmanes ha «disminuït» el nombre de noies apostades a les carreteres on més s'ha actuat.

El procediment de denúncia i sanció és el mateix que s'aplica en les multes de trànsit. Les persones residents al país reben una notificació al seu domicili. Els estrangers, en canvi, han de pagar la multa a l'acte, perquè, en cas contrari, se'ls immobilitza el vehicle. «És una garantia per saber que pagaran. Els estrangers, igual que els locals, poden recórrer la sanció i, si se'ls accepta el recurs, se'ls torna l'import que havien abonat», expliquen les mateixes fonts.

Entre aquests casos hi ha el d'un ciutadà alemany sorprès amb una prostituta al cotxe a les proximitats de la carretera de Roses (Alt Empordà). L'home havia deixat la seva dona en un hotel d'aquella ciutat i, com que no portava la documentació a sobre, els Mossos van haver d'acompanyar-lo a l'establiment perquè s'identifiqués. Com que no parlaven alemany, els agents no van poder esbrinar quina explicació va donar l'infractor a la seva dona.

Notícies relacionades

«OBSTACULITZACIÓ DEL TRÀNSIT» / La modificació de la llei de carreteres, a través de la llei òmnibus, va entrar en vigor el desembre passat, tot i que els agents de Trànsit no van començar a multar fins a mitjans de juny. La llei valora com a infracció «ocupar de manera temporal les zones de domini públic, de servitud i d'afectació per realitzar usos i activitats com la prestació de serveis de naturalesa sexual». Fonts d'Interior van explicar que el que es multa és l'«obstaculització del trànsit», i per això els clients poden ser sancionats únicament parant a la carretera i abaixant la finestreta per sol·licitar serveis sexuals.

La norma es pot aplicar a les carreteres catalanes però no en aquelles que gestiona l'Estat, perquè el codi de circulació no ho preveu. «Nosaltres posem multes perquè tenim aquesta eina. Però a les carreteres de l'Estat, tramitem a Madrid la denúncia explicant que es feia una activitat prohibida segons la llei de carreteres de la Generalitat i ells ja faran el que creguin convenient», remarca Aregio.