ACCÉS A LA UNIVERSITAT

La selectivitat arrenca amb Baroja, Punset i emoticones

La prova de català permet escollir entre Víctor Català i un text periodístic

Més de 30.000 estudiants catalans s'enfronten a partir d'avui a les proves, que duraran fins dijous

Estudiants s’enfronten a les proves de selectivitat a l’Escola Superior de Turisme de Catalunya.

Estudiants s’enfronten a les proves de selectivitat a l’Escola Superior de Turisme de Catalunya. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts

La primera prova de la selectivitat, l'examen de Llengua Castellana, ha permès als estudiants triar entre un fragment d'El árbol de la ciencia, de Pío Baroja, i un text d'Eduard Punset. Els alumnes que s'han decantat per l'opció A, la de Baroja (una de les lectures obligatòries del curs), també han hagut d'explicar el significat d'alguns signes de puntuació (? i !!!) i de dues emoticones [:-) i :-(, concretament]. La part opcional de la prova acabava havent d'ordenar els passos d'elaboració d'una recepta de cuina descrita per Manuel Vázquez Montalbán en el seu llibre Las recetas de Carvalho.

En la prova de Llengua catalana, feta també aquest dimarts al matí, els estudiants han pogut escollir entre un fragment de la novel·la Drames rurals, de Víctor Català (i explicar, després, una experiència personal al camp), i un article d'opinió publicat al diària Ara en què l'autora, Bibiana Ballbé, relata una anècdota viscuda a Nova York.

Un total de 30.338 estudiants catalans, 632 més que l'any passat, han iniciat aquest dimarts les proves d'accés a la universitat (PAU), més conegudes amb el nom de selectivitat, que tenen lloc en 149 tribunals, en horari de matí i tarda, i que s'allargaran fins dijous. De tots els joves que s'examinaran, la gran majoria, 24.601, han acabat aquest any el Batxillerat. 2.028 són estudiants amb matrícula lliure, que procedeixen de Batxillerat d'altres anys, amb o sense PAU realitzades, i 3.707 són estudiants que provenen de cicles superiors.

L'estructura de les proves de selectivitat es divideix en dues fases: la general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l'estudiant. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia, més una matèria de modalitat.

Mitjana de notes

Els alumnes que aconsegueixin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que compta un 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de la selectivitat (que compta un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de quatre punts en la fase general.

La fase específica, en què els estudiants es poden examinar fins de tres matèries, permet obtenir una nota d'admissió de fins a 14 punts, ja que es tenen en compte les dues millors qualificacions obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar. Mentre que la validesa de la qualificació obtinguda en la fase general és indefinida, la de la fase específica caduca als dos anys.

Comencen amb Llengua i literatura

Les proves començaran avui a les 09.00 hores, amb els exàmens de Llengua castellana i literatura, continuaran a partir de les 11.00 hores amb Llengua catalana i literatura i Disseny, i a les 13.00 hores els joves afrontaran les Matemàtiques aplicades a les ciències socials i Ciències de la terra i del medi ambient. Després del descans del migdia per dinar, a partir de les 15.30 hores es faran les proves de Literatura catalana i Dibuix tècnic.

Dimecres, les proves començaran a les 08.30 hores, amb Història o Història de la filosofia i continuaran a les 10.30 hores amb Llengua estrangera i Dibuix artístic. A les 12.30 hores, els estudiants afrontaran el Llatí i les matemàtiques i, a la tarda, a partir de les 15.00 hores, Literatura castellana i Tecnologia industrial.

Dijous tindran lloc, a partir de les 08.30 hores, les proves de Geografia, Física i Cultura audiovisual. A les 10.30 començaran els exàmens de Grec, Biologia i Anàlisi musical, i a les 12.30, les d'Economia de l'empresa i Química. Ja a la tarda, a les 15.00 hores, es faran els últims exàmens d'Història de l'art i Electrotècnia.

Resultats, el 28 de juny

En total, hi haurà 149 tribunals en centres de secundària i edificis universitaris de Barcelona, Vic, Bellaterra (Cerdanyola), Sabadell, Terrassa, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró i Canet de Mar (Barcelona), i Girona, Olot, Figueres (Girona), i Lleida i la Seu d'Urgell (Lleida), i Tarragona, Reus i Tortosa (Tarragona).

Notícies relacionades

Igual que l'any passat, a Barcelona hi haurà un tribunal únic que acollirà 145 alumnes que en el batxillerat han seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 28 de juny per internet al portal http://www.gencat.cat/universitatsirecerca, i el dia 2 de juliol podran recollir la documentació amb els resultats al seu centre de secundària.