les comparacions

L'ABC del 77

El 1977, Ángel Nieto era l’amo.

El 1977, Ángel Nieto era l’amo.

5
Es llegeix en minuts
NÚRIA NAVARRO

ALEIXANDRE, VICENTE. El poeta de la generació del 27 obté el Nobel de literatura. L'Acadèmia sueca recolza així el procés de democratització d'Espanya.

ATARI VCS. Surt la primera consola amb cartutxos extraïbles, però la majoria s'acontenta posant una pesseta a la màquina Monza, guiant-la a través d'un circuit.

ATOCHA, MATANÇAD'. Cinc advocats laboralistes són assassinats la nit del 24 de gener a mans de pistolers de l'extrema dreta. El Govern reintrodueix la llei antiterrorista.

BALLESTEROS, SEVERIANO. Comença a consolidar la seva llegenda. Amb només 20 anys guanya l'Open del Japó de golf.

BARBA. Tret prescriptiu de la progressia. El Rei també en porta, però és per dissimular un herpes.

BETIS. Després de dècades sense cap trofeu, l'equip sevillà guanya a l'Athletic de Bilbao la primera Copa del Rei després d'una endimoniada tanda de penals. Aquella temporada, el Barça queda segon a la Lliga a un punt de l'Atlètic de Madrid i a la Copa és eliminat pel Celta.

BOLA DE MIRALLS. Símbol de la disco, temple dels dissabtes a la nit on sonenDaddy cool,de Boney M,Yes sir Ican boogie,del duo Baccara, iA love trilogy,de Donna Summer.

CONCORDE. Espanya es meravella amb l'avió francès que supera la velocitat del so i cobreix el trajecte París-Nova York en només tres hores i mitja el 22 de novembre.

'CURRO JIMÉNEZ

'. Sèrie de TV que reinterpreta el bandolerisme andalús del segle XIX en la pell de Sancho Gracia, Pepe Sancho i Álvaro de Luna.

DESOCUPACIÓ. 661.759 persones estan a l'atur, de les quals només 300.000 reben subsidi.

EL PAPUS'. La revista satírica pateix un atemptat amb bomba col·locat per la Triple A, el 20 de setembre. Mor el conserge i 17 persones resulten ferides. També segresten publicacions comDiario 16.

ENRIQUE Y ANA. Xocant duo musical integrat per un noi de vint i tants anys (Enrique del Pozo) i una nena de 8 (Ana Anguita).La gallina co-co-uá,El superdisco chino i Mi amigo Félix van ser tres dels seushits.

ESCAI. Material del qual estan fets els tresillos de la família espanyola mit­jana. A l'estiu, s'enganxa invariablement a les cuixes.

ESTATUT. Més de 100.000 persones es manifesten pels carrers de Barcelona per reclamar la norma institucional catalana.

ETA. L'amnistia general aprovada pel Govern no frena l'escalada terrorista. En vigílies de les primeres elecci­ons democràtiques, la banda perpetra 56 atemptats contra funcionaris de l'Estat, policies i militars. Commociona el descobriment del cadàver de l'empresari Javier de Ybarra a Barazar (Biscaia), el 22 de juny, després de 30 dies de captiveri.

FLAGGOLOSINA.

. Llaminadura líquida en bosseta de plàstic. El més normal era arrencar amb les dents una punta de l'embolcall i succionar el contingut. Els pacients el congelaven i obtenien un polo.

GAVILÁN O PALOMA

'.Hitabsolut del madrileny Pablo Abraira. Altres superèxits:Fiesta, de Rafaella Carrá;Linda,de Miguel Bosé;Son tus perjúmenes mujer, de Mejía Godoy i els de Palacagüina, iRockcollection,de Laurent Voulzy.

HOMBRE RICO, HOMBRE POBRE'. Telesèrie d'èxit centrada en els dispars germans Jordache (Peter Strauss i Nick Nolte), encara que serà recordada pel dolent, el sinistre Anthony Falconetti.

JA SOC AQUÍ». Cèlebre frase que Josep Tarradellas, president provisional a l'exili, pronuncia el 23 d'octubre des del balcó de la Generalitat davant d'una Catalunya esperançada.

LIBERTAD SIN IRA'. Himne de la transició interpretat per Jarcha. Tot i estrenar-se l'any anterior com a cançó promocional deDiario 16,UCD la utilitza per animar la gent a anar a les urnes. Al febrer entra a la llista d'èxits.

LOS RODEOS(Tenerife). Escenari de la pitjor catàstrofe aèria d'Espanya i de la història de l'aviació. A causa de la intensa boira, un Boeing de KLM que està completament en l'aire col·lisiona amb un altre de Pan Am que circula per la pista d'enlairament el 27 de març. Moren 583 passatgers.

MARCO, DE LOS APENINOS A LOS ANDES'. Sèrie infantil que narra el drama de la immigració italiana del segle XIX a través de Marco, un nen que travessa l'Atlàntic amb un mico per trobar la seva mare.

MINNELLI, LIZA. La primerabombolla de Freixenet de la història del clàssic espot de cava.

NANCY. La nina que tota nena aspira a vestir i pentinar. Aconsegueix l'Aro de Oro a la millor joguina de sexe femení.

NIETO, ÁNGEL. El motociclista es proclama al circuit suec d'Anderstop campió del món en la categoria de 50cc amb la seva Bultaco.

PACTES DE LA MONCLOA. Miraculós consens polític per estabilit­zar la crítica situació econòmica. Espanya acumula des del 1973 un deute exterior de 14.000 milions de dòlars, el triple de les reserves d'or i divises del Banc d'Espanya. La inflació és del 44%.

PASIONARIA. Dolores Ibárruri, màxima autoritat del PCE a l'URSS i posterior presidenta, torna de l'exili el 12 de maig. El 27 d'abril havia tornat Rafael Alberti.

PCE. Després de gairebé 40 anys en la clandestinitat, es legalitza el 9 d'abril en una maniobra prèviament pactada entre Adolfo Suárez i Santiago Carrillo. Tots dos també consensuen el contingut de la primera declaració del secretari general.

PREMSA ROSA. Interessen el divorci de Julio Iglesias i Isabel Preysler i els casaments de Concha Velasco i Paco Marsó; del duc de Feria i Nati Abascal, i de Merry Martínez Bordiú, néta de Franco, amb Jimmy Giménez Arnau. Les llàgrimes són per a les desaparicions d'Elvis Presley, Antonio Machín i Groucho Marx (totes tres, a l'agost) i Maria Callas (el 16 de se­tembre).

QUE LA FORÇA T'ACOMPANYI». Mantra de l'any amb l'estrena deLa guerra de les galàxies,el 25 de maig. George Lucas descobreix què són els efectes especials de veritat, Harrison Ford s'instal·la a la graella de sortida de la seva fama, i R2-D2 i C3PO desperten una tendresa que cap robot havia aconseguit abans. Als cines d'art i assaig es reestrenaEl cuirassat Potemkindesprés de 40 anys de prohibició total.

REY, BÁRBARA. Mite eròtic sense rival. La de Totana comparteix escena lèsbica amb Rocío Dúrcal enMe siento extraña,la pel·lícula que inaugura l'atrevida època deldestape. El fenomen és possible per l'aprovació del decret 3.071, que acaba amb la censura en el cine.

'ROCKY'. Representació del somni americà en versió pugilística, amb un Sylvester Stallone encara no tocat pel bòtox. Estrenada l'any abans als EUA, és un gran èxit de taquilla.

SEAT 128. Unvol i dol sobre rodes. Mola perquè és un cupè esportiu de tres portes, però per una suma inferior es pot adquirir un solvent Seat 124-D Especial 1430.

SOUS. El salari mínim interprofessional està en 13.200 pessetes. Un directiu de banca cobrava unes 92.000 pessetes mensuals, i un peó d'obra, unes 20.800.

'STARSKY Y HUTCH

'. Sèrie d'acció nord-americana que posa de moda els jerseis de llana amb greques i cinturó, lesadidassuper lighti la franja blanca als laterals dels cotxes. Aprofitant la fama, David Soul (Hutch) converteix el seu singleSilver lady en un èxit.

Notícies relacionades

TENAILLE, ISABEL. Rostre catòdic del centrisme de Suárez. Refresca la imatge de l'encarcarada presentadora de TVE i arriba a la seva màxima popularitat amb l'espaiGente.L'any següent fa tàndem amb Mercedes Milá, un altre rostre del nou periodisme.

UCD. El partit d'Adolfo Suárez guanya el 15 de juny les primeres eleccions legislatives democràtiques des del 1936. Aconsegueix 168 escons, seguit del PSOE, amb 121.