Moviment de protesta ciutadana

#novullpagar pitja l'accelerador

La concessionària Abertis calcula que l'1,5% dels cotxes van secundar la crida a no pagar

La campanya antipeatges col·lapsa la C-32 a Vilassar, però obté un èxit modest a la resta d'autopistes

El peatge de l’autopista C-32 a Vilassar de Mar, ahir al migdia, en el moment culminant de la protesta.

El peatge de l’autopista C-32 a Vilassar de Mar, ahir al migdia, en el moment culminant de la protesta. / JULIO CARBÓ

4
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

La plataforma Prou Peatges va tenir ahir un èxit modest en la seva crida a no pagar a les autopistes (consigna seguida fins a les dues del migdia per uns 2.500 cotxes segons les empreses concessionàries), però sí que va obtenir un èxit rotund en el seu objectiu de donar a conèixer les seves queixes. La plataforma, que denuncia l'existència de peatges en més del 50% de les vies ràpides catalanes i exigeix que siguin retirats perquè els considera de sobres amortitzats, prepara una altra protesta per al dia 20. Fins ahir, els objectors eren uns 100 diaris.

Els problemes als 11 peatges on ahir s'havia convocat la protesta van ser escassos, excepte a Vilassar (Maresme, C-32) i Sant Vicenç de Castellet (Bages, C-16), encara que un dels convocants va al·legar que el seu objectiu no era provocar un col·lapse a la carretera, sinó simplement passar les barreres sense pagar per denunciar el tracte «injust» que reben els conductors catalans. La iniciativa tenia el suport de Solidaritat per la Independència (SI) i Esquerra Republicana (ERC).

EMPLEATS AMB FLEGMA /A partir del migdia, tal com havien acordat a les xarxes socials, els participants en el boicot van començar a arribar als peatges tocant el clàxon i onejant banderes catalanes. En aquells moments, que coincidien amb les manifestacions del Primer de Maig, el trànsit era escàs. «No vull pagar», repetien els objectors als soferts empleats de les autopistes, que estaven perfectament informats del boicot. De fet, els conductors díscols no van haver d'explicar els motius pels quals no volien pagar perquè els empleats, amb molta indolència, es limitaven a assentir, sortien de la cabina, agafaven la matrícula i els aixecaven la barrera. Tot en ordre i de manera pacífica. L'únic problema va ser quan algun objector es va negar a passar per la barrera amb el semàfor en vermell.

Alguns conductors que eren al peatge van voler imitar els manifestants, però la majoria van acabar desistint quan l'empleat els informava que s'exposaven a una multa de fins a 100 euros i que apuntarien la seva matrícula. La lentitud del procés, sumat a les poques ganes de passar dels mateixos convocants, va provocar que es formessin algunes retencions. Fins i tot hi va haver conductors aliens a la protesta, inclosos molts estrangers, que tocaven el clàxon pensant que estaven davant un problema tècnic del peatge.

¿BARRERES AIXECADES? / L'empresa concessionària Abertis va informar que ahir, entre les 6.00 i les 14.00 hores, uns 2.500 conductors (l'1,5% del total) s'havien negat a pagar seguint la crida de la plataforma Prou Peatges. Encara que la companyia va assegurar que no havia aixecat barreres en cap cas, els convocants van afirmar el contrari i van assegurar que això impedirà tramitar multes. La concessionària Autema, també afectada per la protesta en un dels seus peatges, no va fer valoracions sobre la jornada.

Als peatges de Mollet del Vallès (C-33), Martorell (AP-7) i Girona Sud (AP-7), com va poder comprovar aquest diari, la protesta va estar protagonitzada majoritàriament per simpatitzants de la campanya que s'hi havien desplaçat a propòsit, amb banderes, pancartes i megàfons. Alguns fins i tot van arribar a passar pel peatge dues vegades. El temps d'espera va oscil·lar entre els 5 i els 20 minuts en el moment àlgid de la protesta, que va ser entre les 12.00 i les 12.45 hores. Els manifestants ocupaven els carrils de pagament manual, però molts conductors, al veure el retard, canviaven de carril.

Notícies relacionades

El principal èxit el va obtenir la plataforma a Vilassar, a la C-32, on es van registrar retencions d'aproximadament un quilòmetre en tots dos sentits, segons va informar el Servei Català del Trànsit (SCT). Al Maresme, que compta amb el peatge més antic d'Espanya, els manifestants animaven ciutadans aliens al boicot a secundar la iniciativa. Al principi, la protesta es va realitzar a les barreres manuals, però després es va traslladar a les automàtiques i algun cotxe va passar també sense pagar pel Teletac. La protesta va provocar un altre quilòmetre de cues a la C-16, a Sant Vicenç de Castellet, quan els manifestants van decidir tallar la via a l'altura del peatge.

HIPOCRESIA / En un comunicat, els organitzadors de la protesta van celebrar «la participació massiva» dels catalans i van exigir a Abertis i a la Generalitat el «desmantellament dels peatges a Catalunya». Segons la plataforma Prou Peatges, els catalans han enriquit les concessionàries durant 43 anys perquè han pagat «desenes de vegades els costos» de la construcció de les vies. La plataforma va denunciar també la «hipocresia» dels diputats («tots excepte els de SI», assegura) que han «volgut fer-se la foto [...] mentre que els catalans encara els paguen els peatges a través del Teletac».