LLARG HISTORIAL DE POLÈMIQUES

Reig Pla, el bisbe que va emocionar Blas Piñar

El prelat va vincular maltractament i unions civils, va comparar el preservatiu amb un morrió i és autor d'una guia per "curar" l'homosexualitat

Juan Antonio Reig Pla, bisbe d’Alcalá de Henares, en un congrés el 2001.

Juan Antonio Reig Pla, bisbe d’Alcalá de Henares, en un congrés el 2001. / Manuel H. de Lleó (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Juan Antonio Reig Pla,bisbe d'Alcalá de Henares, acumula uns quants episodis polèmics. El prelat va ser qui va afirmar que hi ha menys maltractament en elmatrimoni catòlic que en les unions civils, va presidir una missa amb labandera preconstitucional per a laultradretai és autor d'unaguia

Nascut fa 65 anys a Cocentaina (Alacant) està considerat com una persona autoritària i representant de l'ala més ultramuntana de la Conferència Episcopal. La seva trajectòria en l'Església tampoc està exempta de polèmiques. Va deixar la seva primera diòcesi, la deCastelló-Sogorb, en bancarrota, es va barallar amb els sacerdots de la seva demarcació i, ja com a bisbe de Cartagena, es va enfrontar al primer dirigent de la Universidad Católica San Antoni, José Luis Mendoza, cosa que va provocar que el Vaticà intervingués en l'assumpte i el traslladés a Alcalá de Henares.

Reig Pla s'ha fet famós per les seves posicions contra els homosexuals i el preservatiu, al qual ha fustigat com a mètode del prevenció de la sida. Va arribar a comparar el profilàctic amb un "morrió" per "antinatural".

També ha defensat que la violència masclista es dóna menys "en el matrimoni cristià" i ha vinculat la violència de gènere amb la pèrdua de la família tradicional, cosa que va provocar una irada rèplica de la ministra Leire Pajín i les associacions de dones, entre altres. Segons ell, la violència domèstica es dóna sobretot en aquells processos de separació i divorci, en aquells processos de litigi, "de manera que els matrimonis canònicament constituïts tenen menys casos de violència domestica que aquells que són parelles de fet o persones que viuen inestablement", va afirmar.

El novembre passat, Reig Pla va haver de demanar disculpes als seus fidels per oficiar una missa amb una bandera preconstitucional a l'altar i va afirmar que no s'identifica amb cap posició política.

Paracuellos amb l'àguila

El bisbe d'Alcalá va oficiar la polèmica missa per commemorar la matança de Paracuellos del Jarama (Madrid), davant de "destacats membres de la ultradreta", com Blas Piñar, i amb una bandera preconstitucional a l'altar, que després va acompanyar amb una visita al cementiri.

Notícies relacionades

El prelat va completar el seu gest amb una homilia que va fer saltar les llàgrimes aBlas Piñar, l'històric dirigent de Fuerza Nueva i assidu assistent a l'acte. Segons Reig Pla, el cementiri de Paracuellos és "la catedral de màrtirs més important del món" i va rememorar "els visques a Cristo Rey" que, segons ell, van donar les víctimes abans de morir. Blas Piñar, que es va fondre en una abraçada amb Reig, va assegurar que "mai havia sentit parlar així cap sacerdot, i menys un bisbe, dels màrtirs del cementiri de Paracuellos", informava el diariLevante.

El prelat presideix des del 1999 la subcomissió per a la Família i la Defensa de la Vida de l'episcopat, de la qual han sortit una llarga relació de documents molt bel·ligerants contra l'anticoncepció, l'avortament i el matrimoni entre homosexuals. Reig també forma part de la comissió episcopal per a la Doctrina de la Fe, encarregada de vetllar per l'ortodòxia, que presideix un altre representant de l'ala dura, l'arquebisbe de Granada, Javier Martínez.