Anar al contingut

'PRIMAVERA VALENCIANA'

Una gran marxa clama a València contra la policia i la delegada del Govern

Els concentrats, amb les mans pintades de blanc, van corejar que "el poble no és l'enemic"

Wert acusa el PSOE de posar-se al costat d'"una protesta violenta"

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / EFE / València

La ciutat de València ha estat escenari una altra vegada aquest dimecres d'una altra multitudinària marxa d'estudiants contra la repressió policial i per la millora del sector educatiu. Els manifestants van reclamar la dimissió de la delegada de Govern, Paula Sánchez de León, i del cap superior de policia, Antonio Moreno, exigint que es retirin els càrrecs contra els detinguts en protestes anteriors.

La manifestació, encapçalada per estudiants però secundada en aquesta ocasió per una vintena de col·lectius polítics i socials, va reunir milers de persones que van sortir de l'Institut Lluís Vives de València per reivindicar el dret a una educació pública de qualitat i exigir responsabilitats polítiques per l'acció policial. Amb el lema "Som el poble, no l'enemic", la marxa va transcórrer pacíficament i gairebé sense presència policial fins a la seu de la Delegació del Govern, on els estudiants es van trobar amb un grup de joves que van començar a increpar la desena d'agents situats a la porta de l'edifici institucional.

El lema més corejat durant la protesta va ser "delegada dimissió", i van ser freqüents les esbroncades tant a la Policia Nacional, custodiada per quatre furgons, com als que van treure el cap en alguna ocasió des de les finestres d'aquest mateix edifici. A sota s'hi havien concentrat milers de persones des de dos quarts de vuit del vespre.

El lema principal era El poble no és l'enemic, en referència a les paraules del cap superior de Policia, Antonio Moreno, juntament amb un gran nombre de mans pintades de blanc.

Picabaralla al Congrés

Per la seva banda, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, havia acusat al matí el PSOE de posar-se "al costat d'una protesta violenta que infringeix les lleis", en referència a les primeres manifestacions estudiantils de València. Wert responia al Congrés a una pregunta de l'exministra Leire Pajín, que ha acusat el Govern del PP de posar en marxa una "repressió brutal" dels estudiants en paral·lel amb les seves iniciatives per "retallar drets" i "amenaçar" l'educació pública.

Rams de flors

El miler d'estudiants matriculats al Lluís Vives havien assistit amb normalitat al matí a classe, després de cinc dies de protestes i manifestacions. La direcció del centre està preparant un paquet de tallers i activitats per ajudar-los a recuperar "l'estabilitat psíquica i emocional" perduda arran dels esdeveniments dels últims dies. A les portes de l'institut hi van aparèixer rams de flors i un cartell d'agraïment als seus estudiants per haver ajudat a "despertar" els valencians.
 
L'episodi de mobilitzacions va començar dijous passat quan una trentena d'alumnes va tallar el carrer de Xàtiva, al costat de l'institut, per mostrar la seva solidaritat amb els alumnes d'altres centres on en plena onada de fred no funcionava la calefacció, com a conseqüència de les retallades pressupostàries de la Generalitat Valenciana.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.