MOVIMENT DE LES PLAQUES TECTÒNIQUES

La Terra tindrà un únic supercontinent... d'aquí 100 milions d'anys

Amàsia es formarà al voltant del pol Nord per la fusió de Sibèria amb Canadà

El megacontinent Amàsia, d’aquí 100 milions d’anys.

El megacontinent Amàsia, d’aquí 100 milions d’anys.

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

El moviment de les plaques tectòniques de la Terra provocarà que els continents es tornin a unir d'aquí uns 100 milions d'anys en un sol que se situarà al voltant del pol Nord, segons un estudi nord-americà que ha publicat la revistaNature.

La possible formació d'un supercontinent per la unió d'Amèrica i Euràsia, tècnicament batejat comAmàsia, ja havia estat predita per diverses investigacions, però la nova anàlisi ha calculat els contorns i la seva previsible ubicació al globus terraqüi, exactament a les latituds més septentrionals. L'únic que es mantindrà al marge i al seu lloc actual, o gairebé, és l'Antàrtida.

La primitiva Pangea

La primitiva PangeaL'estudi l'han realitzat investigadors de la Facultat de Geologia i Geofísica de la Universitat de Yale (EUA) dirigits pel professor Ross Mitchell. L'última vegada que van estar unides o comunicades totes les masses emergides de la Terra va ser fa 300 milions d'anys, amb un supercontinent conegut comPangea.

Notícies relacionades

Els investigadors calculen que l'extrem nord de Sibèria convergirà amb les illes de l'Àrtic canadenc i la col·lisió crearà una gran serralada. També preveuen un gran desplaçament d'Amèrica del sud, que avançarà cap al nord i pràcticament es fusionarà amb la resta del continent. El Carib s'esfumarà. Finalment, Austràlia avançarà fins a unir-se amb Indonèsia i l'actual Indoxina. Els científics no es pronuncien sobre el destí de la península Ibèrica, però el cert és que en les simulacions presentades perNatureno en queda ni rastre.

En tots aquests moviments, diuen els autors, tindrà un protagonisme fonamental l'atracció magnètica del pol Nord.