REPERCUSSIONS DE LA PROTESTA D'INDIGNATS

Mas adverteix que la policia podria fer ús de la força a la sortida del ple

El Parlament condemna les "agressions i coaccions" a polítics i treballadors

La Cambra continuarà aquesta tarda el debat dels pressupostos de la Generalitat

Núria de Gispert i Artur Mas, al Parlament.

Núria de Gispert i Artur Mas, al Parlament. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / TONI SUST / Barcelona

Després de la lectura de la declaració institucional, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut a la sala de premsa del Parlament per denunciar que els indignats "han traspassat les línies vermelles amb la seva violència clara i descarada" i ha advertit que, segurament, la Policia haurà de fer "ús legítim de la força" en les pròximes hores si les protestes impedeixen als diputats sortir de la Ciutadella.

"Són professionals de la violència i la coacció i jo, com a president, no estic disposat a permetre que això es converteixi en un caos", ha avisat el cap del Govern, que ha reconegut que les forces de seguretat encara no saben com podran garantir la seguretat dels parlamentaris al terme del ple. "Prefereixo una democràcia imperfecta que el caos. No podem permetre que acabin amb els principis d'un sistema democràtic", ha insistit.

Així mateix, Mas ha recordat als indignats que el seu compartament d'avui és constitutiu de delicte i de falta administrativa. També ha explicat que ell mateix ha donat l'ordre que el Govern i els portaveus dels grups parlamentaris accedissin en helicòpter al Parlament per poder garantir que el ple comencés a l'hora prevista, "com a símptoma de normalitat".

Declaració institucional

En una declaració institucional aprovada d'urgència per tots els grups, el Parlament de Catalunya ha rebutjat "rotundament" les "agressions i coaccions" que han protagonitzat els indignats contra els diputats, els treballadors de la Cambra i els periodistes, així com l'"intent de parar l'activitat d'un parlament democràtic".

El text agraeix el treball de totes les persones que, "amb el seu esforç i professionalitat", han permès que el ple del Parlament, en el qual es debat la tramitació dels pressupostos del 2011, s'hagi pogut desenvolupar, garantint la "integritat" de les persones que havien d'accedir al parc de la Ciutadella.

Finalment, la declaració sosté que "la democràcia garanteix que es puguin defensar plantejaments ciutadans d'acord i de discrepància política, dins i fora del Parlament, però mai des de la coerció i la violència".

El text ha estat aprovat a una Junta de Portaveus extraordinària en la qual, durant prop de 40 minuts, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, el president de la Generalitat, Artur Mas, els membres de la Mesa i els líders i portaveus dels grups parlamentaris han consensuat un text de rebuig. A la reunió s'hi ha sumat també a l'últim moment el conseller d'Interior, Felip Puig.

"Expressió popular"

De Gispert ha llegit a l'hemicicle una declaració institucional en la qual reivindicaven el Parlament com a símbol "de l'expressió de la voluntat popular manifestada a les urnes", i en la qual es condemnaven les agressions i coaccions sofertes per parlamentaris, treballadors del Parlament i dels mitjans de comunicació. "No es pot acceptar de cap de les maneres que res ni ningú pugui interrompre el treball d'un Parlament democràtic com el nostre", ha declarat.

La presidenta del Parlament, que ha agraït el seu esforç als cossos de seguretat per garantir la celebració del ple, ha remarcat que la democràcia garanteix que es puguin defensar plantejaments ciutadans d'acord i de discrepància política tant dins com fora de la Cambra però "mai des de la coerció i la violència".

Deu minuts de retard

Després de la pressió dels indignats, el ple del Parlament s'ha iniciat cap a les 10.10 hores, amb deu minuts de retard, amb la meitat dels 135 diputats de l'hemicicle i en un clima de nerviosisme per les dificultats que tots ells han tingut per arribar a la Cambra.

La diputada de CiU Annabel Marcos, per exemple, ha tingut una lipotímia, i s'ha hagut d'estirar en un dels sofàs que hi ha a les instal·lacions del Parlament per recuperar-se.

De Gispert ha anunciat que ha quedat ajornada per a demà la sessió de control al Govern, que estava prevista per a primera hora. Així mateix, també s'ha ajornat fins dijous l'homenatge del Parlament al diputat socialista finat Jordi Solé Tura.

Notícies relacionades

Així, el ple ha arrencat directament amb el debat dels pressupostos. El primer a intervenir ha estat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que ha defensat els comptes presentats pel Govern, marcats per les retallades. A la tarda, continuarà el debat de pressupostos.

Cap a les 11.30 del matí, tots els diputats ja estaven a la Cambra.

Temes:

Indignats