Les protestes 2.0

L'absència d'identificació impedeix investigar la càrrega dels Mossos

Els agents segueixen incomplint l'obligació de dur el número policial visible

Els jutges arxiven els actes de la plaça de Catalunya perquè no hi ha autor conegut

L’acampada d’indignats de la plaça de Catalunya, ahir.

L’acampada d’indignats de la plaça de Catalunya, ahir. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / A. BAQUERO
BARCELONA

Arxivades. Així han acabat la majoria de les denúncies presentades davant la jutge de guàrdia per persones que demanaven una investigació sobre la brutalitat de l'actuació policial de divendres passat a la plaça de Catalunya. Segons fonts judicials, els jutges no han actuat al no poder ser identificats els mossos denunciats, ja que els agents antiavalots de la policia autonòmica segueixen sense portar a la vista el número professional. Al permetre aquesta situació, l'actual departament d'Interior, igual que es va fer durant l'època del conseller Joan Saura, segueix incomplint un decret aprovat per la mateixa Generalitat.

De la quinzena de denúncies que s'han presentat davant del Jutjat d'Instrucció número 8, que és el que estava de guàrdia divendres passat, la jutge n'ha desestimat nou i només ha acordat tramitar-ne sis, i només com a falta, pel fet que anaven acompanyades d'un comunicat de lesions del denunciant. Fonts judicials assenyalen que, al no existir autor conegut, és més que probable que aquestes també acabin arxivades. No és la primera vegada que passa. En anteriors actuacions policials en què es va acusar els Mossos de violència, com és el cas de les manifestacions anti-Bolonya, aquelles denúncies van acabar arxivades ja que era impossible determinar l'autor de l'acció.

PART SUPERIOR DRETA / Al no obligar que els agents antiavalots portin visible el seu número de targeta d'identificació policial (TIP), Interior incompleix una normativa de la mateixa Generalitat. En un decret aprovat el 4 de novembre del 2008, el Govern dicta: «Les peces visibles dels uniformes dels Mossos d'Esquadra que portin posades a la part superior del cos els funcionaris i funcionàries han de tenir incorporada, a la part davantera superior dreta, una tira adherent de color blau marí de dos centímetres d'ample i cinc centímetres de llarg, en la qual ha de constar el número d'identitat professional». Els únics uniformes que estan exempts de portar aquesta tira són els de gala.

Que el text parli de «peces visibles» inclou les armilles utilitzades pels Mossos.

Notícies relacionades

Fonts d'Interior es defensen de l'acusació d'incompliment de la norma assenyalant que en la intervenció contra els indignats «tots els mossos anaven identificats». «El que passa és que els antiavalots, a l'actuar, s'han de posar l'armilla i aquesta tapa el número», assenyalen aquestes fonts, que comenten que la tira no es pot adherir a l'armilla antibales perquè és ignífuga. No obstant, en organismes com l'Armada espanyola, els seus membres porten aquestes identificacions als uniformes malgrat que també són ignífugs.

IMPUNITAT / Aquestes fonts reconeixen que la identificació dels antiavalots «està sobre la taula, però és un tema sobre el qual encara no s'ha tingut temps de treballar a l'haver-hi altres prioritats en un departament molt tocat». L'equip del conseller Saura tampoc va complir aquesta norma. «Els sindicats van justificar la no inclusió de la identificació argumentant problemes pressupostaris ja que calia encarregar armilles noves», va assenyalar Jaume Asens, un advocat vinculat a la defensa dels drets humans. «Burlen la llei. Encara que portin la identificació, si no és visible, no serveix. Els ciutadans tenen dret a poder-los identificar. No poder-ho fer és donar carta blanca i generar impunitat».

Temes:

Indignats