iniciativa PÚBLICA AL VOLTANT De la xarxa d'albergs de joventut

La Generalitat promou rutes per donar a conèixer la naturalesa

Els 41 itineraris dissenyats es poden fer a peu i en bicicleta de muntanya

Els recorreguts travessen paratges d'especial interès cultural i paisatgístic

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

Des de la Seu d’Urgell fins a l’Escala (Girona), des de la comarca del Maresme (Barcelona) fins al delta de l’Ebre i des de Lleida fins a Tarragona, la Secretaria de Joventut de la Generalitat ha volgut anar una mica més enllà en l’objectiu de fomentar la pràctica de l’esport i el coneixement del ric patrimoni paisatgístic de Catalunya. Ahir es va presentar el programa + que albergs. Rutes i camins per Catalunya, que contempla 41 rutes per tot Catalunya i la possibilitat de poder fer-les a peu i en bicicleta de muntanya.

Els itineraris inclouen diferents zones de les quatre províncies ca­talanes i s’han dissenyat al voltant de la xarxa d’albergs juvenils existent. La iniciativa està especialment destinada a la joventut, però els recore­guts estan pensats per a tota mena de practicants, ja siguin nens, joves o adults. «L’objectiu és que els joves co­neguin el país, valorin els­­ ­espais na­turals i, alhora, prac­tiquin esport», va explicar ahir al monestir de Poblet (Conca de Barberà) el se­cretari de Joventut del ­Departament d’Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí.

L’escenari elegit per a la presentació és només una mostra, encara que molt representativa, del que aporta aquest programa de rutes i camins. El monestir de Santa Maria de Poblet és una de les joies del patrimoni cistercenc que es concentren en terres catalanes, i no gaire lluny d’allà hi ha l’alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí, un tram que també va servir als assistents a l’acte per conèixer la riquesa paisatgística d’aquest racó de la Conca de Barberà.

LITORAL I MUNTANYA / Però es podria dir el mateix de les altres 40 rutes establertes en zones del litoral, de l’interior i de la muntanya. Els itineraris també són un recurs per potenciar l’ús de la xarxa d’albergs juvenils. En el disseny d’aquest traçat s’ha comptat amb ­l’assessorament de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, de la Unió Excursionista i de centres de BTT (bicicletes de muntanya) de tot el país.

Del total de rutes proposades, 35 enllacen les diferents instal·lacions de la Xarxa Nacional d’Albergs de Catalunya (Xanascat) i la resta proposen un circuit circular amb arribada i sortida al mateix alberg. A través de la web de la Xanascat (www. xanascat.cat), els interessats poden accedir a la fitxa tècnica de cada un dels traçats, a mapes, fotografies i llibres de ruta per planificar amb detall l’excursió.

L’AJUDA D’INTERNET / La fitxa tècnica conté una descripció del recorregut, els diferents desnivells, la distància, l’ascens acumulat, el temps aproximat que es triga a completar l’itinerari, el nivell de dificultat i el tipus de recorregut. Les fotografies, a més, permeten descobrir prèviament els punts més interessants del camí i també hi ha enllaços directes en el cas que hi hagi algun atractiu turístic destacat.

Notícies relacionades

«Les rutes dissenyades són, per les seves característiques i les seves privilegiades ubicacions geogràfiques, magnífics punts de partida i d’arribada per conèixer Catalunya», va destacar Villalbí. Per una altra banda, el secretari de Joventut va explicar que els albergs permeten descobrir paisatges i practicar «un turisme actiu i sostenible» gràcies a la seva ubicació en paratges d’interès paisatgístic.

En aquest sentit, Eugeni Villalbí va destacar el treball dut a terme els últims anys per potenciar la ­xarxa d’albergs de la Generalitat. «En aquesta legislatura han experimentat un fort gir social», va manifestar. I ho va argumentar esmentant l’impuls donat a programes com el de vacances en família, a la introducció de beques per a famílies nombroses i monoparentals, a l’augment de les activitats escolars i a l’adaptació d’albergs a les entitats juvenils.