Les conseqüències

Els fabricants de piscines preveuen perdre 200 milions

El sector se sent "criminalitzat" i "discriminat" per les mesures del Govern

Les empreses alerten que 5.000 treballadors es poden quedar sense feina

Vista aèria d’una urbanització d’Alella (Maresme), amb nombroses piscines.

Vista aèria d’una urbanització d’Alella (Maresme), amb nombroses piscines. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL TAPOUNET
BARCELONA

Com el boc expiatori que els antics israelites deixaven morir de set enmig del desert després de carregar-lo amb totes les culpes del poble jueu. Així se senten els fabricants i constructors de piscines catalans al veure com la Generalitat modifica el decret de sequera a fi de mantenir les restriccions en l'ús de l'aigua tot i que els embassaments del sistema Ter-Llobregat havien sortit de la fase d'excepcionalitat 2. "Ens han criminalitzat i discriminat", va denunciar ahir Josep Sadurní, el president de la federació que agrupa totes les empreses del que ell mateix denomina "el sector piscina", i que atén per les sigles FAPS.

Elsector piscinaesperava l'aixecament de les restriccions per mirar de salvar una campanya ja molt malmesa per la crisi en l'activitat immobiliària i a la qual la prohibició decretada per Medi Ambient ha acabat de rematar. ¿Qui encarrega una piscina que no podrà omplir? Poca gent, si s'ha de jutjar per les dades que la FAPS va exposar ahir en roda de premsa. "El descens en la contractació és molt important --va dir Sadurní--. Aquest any s'estan construint a penes el 30% de les piscines que prevèiem fer a principi de temporada". I va afegir que la meitat de la caiguda és directament atribuïble a mesures de la Generalitat.

REESTRUCTURACIÓ

Les "pèrdues" (és a dir, els beneficis previstos que ja no arribaran) suposaran entre 150 i 200 milions d'euros, segons l'estimació de la FAPS. ¿I qui pagarà tot això? El cap de la patronal del sector va donar alguna cosa més que pistes. "Les empreses --va anunciar-- hauran de reestructurar les seves plantilles". Més endavant, va exposar les xifres amb tota la seva cruesa: entre el 30% i el 40% dels treballadors del sector (és a dir, unes 5.000 persones) es poden quedar sense feina, va assegurar.

Notícies relacionades

Un preu alt per a una prohibició que els fabricants i constructors de piscines jutgen "estrictament política", ja que, sostenen, "no hi ha cap proporcionalitat entre el benefici que suposa pel que fa a estalvi d'aigua i el perjudici econòmic que es causa a les empreses". Segons les dades del sector, les piscines catalanes suposen aproximadament el 0,6% de l'aigua potable que es consumeix a Catalunya. No obstant, el 85% dels propietaris mantenen l'aigua tot l'any, de manera que en aquest moment l'ompliment de piscines només requeriria 0,05 hectòmetres cúbics, "una quantitat irrisòria", en paraules del vicepresident de la FAPS, Lluís Cortés.

El problema és d'imatge. Com a símbol d'estatus, les piscines tenen mala premsa. Ho saben els que les esgrimeixen com a argument per oposar-se al transvasament. "Això és una manipulació --va dir Sadurní--. La piscina no és un luxe". Si de cas, va afegir, és "un objectiu".