ENTREVISTA AMB Antoni Sala, XEF DE LA FONDA SALA

Antoni Sala: "La caça ha sigut la punta de llança per donar-me a conèixer"

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

CADA DIVENDRES, UN DELS CUINERS AMB ESTRELLA MICHELIN DE 'LA COCINA DE CASA CON EL TOQUE DE LOS GRANDES CHEFS' EXPLICA ALS LECTORS ELS SEUS TRUCS I PREFERÈNCIES SOBRE EL PRODUCTE DE LA SETMANA.

--¿Què busca la gent que es desplaça fins a Olost expressament per menjar a la Fonda Sala?

--A més d'un bon àpat, m'imagino que busquen el tracte d'una fonda de poble, amb una cuina posada al dia, i també el fet de trobar-s'hi com a casa.

--¿Quin és el paper de la caça en la seva cuina?

--Ha sigut una punta de llança per donar-me a conèixer a molta gent de fora, ja que és un producte molt de la nostra terra. Tant la caça com la tòfona, els nostres dos productes estrella, dos elements molt identificatius del Lluçanès.

--Organitza jornades gastronòmiques al voltant d'aquests dos productes. ¿En què consisteixen?

--Cada any fem plats nous, i aprofitem les jornades per donar-los a conèixer. Les fem coincidir amb el final de la temporada de caça, a manera de festa de comiat. A més a més, coincideix també amb la millor temporada de la tòfona, que, encara que es pot agafar des de mitjans del mes de novembre, és a finals de gener i principis de febrer quan viu el seu millor moment; quan trobem la tòfona madura i aromàtica, al seu punt.

--¿Quina carn guarda l'essència de la cuina de la Fonda Sala?

--La becada i la llebre. Tots dos són animals molt autèntics, que encara no s'han pogut criar en granges. Dues peces molt del nostre territori. El senglar, en canvi, ha perdut molt, ja no és tan genuí.

--En el llibre presenta una recepta de llom de cérvol amb reducció de mel i vinagre de cabernet. ¿Algun truc?

--El més important a la cuina és la il.lusió. Evidentment, per cuinar s'ha de saber una mica de tècnica, però si encares el plat amb il.lusió tens un 50% guanyat.

--A més d'il.lusió, ¿algun consell concret per a aquest llom?

--No passar-se amb la cocció.

Notícies relacionades

--I, fora de temporada, ¿amb quin producte se sent més a gust?

--Ara és una època en què treballem molt amb les múrgoles. En quatre dies arribaran els rossinyols... A més, la primavera és una època plena de verdures que ofereixen una gran diversitat.