CONFERÈNCIA EL 10 DE SETEMBRE

Més d'un centenar de persones es reuneixen per beneir el viatge del Dalai-lama a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA /

Més d'un centenar de persones s'han reunit avui davant el temple de la Sagrada Família de Barcelona, en una cerimònia organitzada per la Fundació Casa del Tibet, per beneir el viatge que el seu líder espiritual, el Dalai Lama, realitzarà a la ciutat comtal el dia 9 de setembre.

Durant la cerimònia s'han recitat oracions com la de "la veritat", escrita pel mateix Dalai Lama després de la pèrdua de les llibertats al Tibet amb la invasió xinesa i que advoca per una veritat que no desapareixerà.

L'acte s'ha acabat amb el llançament a l'aire de Tsampa tibetà --una barreja de te, ordi de terra torrada, mantega de iac i sucre en pols--, en un intent d'enviar les bones vibracions dels assistents al líder religiós perquè el seu viatge es porti a terme sense inconvenients.

El monjo director de la Casa del Tibet, Ven Thubten Wancheng, ha assegurat que el Dalai Lama arriba a Barcelona com a líder espiritual i Nobel de la pau i que la seva visita no té contingut polític.

El representant del Tibet no ha volgut deixar passar l'ocasió per recordar que el Panxen Lama, el segon líder espiritual de la religió tibetana, continua pres després de 13 anys de captiveri imposat per les autoritats xineses i que en aquest període mai han pogut veure una foto seva. Aquest líder espiritual, que aquest any ha arribat a la majoria d'edat, va ser capturat quan tenia 5 anys, motiu pel qual ha estat qualificat com el "pres polític més jove del món", i posteriorment el govern xinès va designar un nou Panxen Lama d'origen xinès.

Acusació contra la Xina

Wancheng ha denunciat que al Tibet "no hi ha drets humans" i ha lamentat que ningú busqui "el que hi ha darrere del règim xinès" a causa de les possibilitats de mercat que ofereix aquest país.

Així mateix, ha assegurat que la Xina gairebé "s'ha menjat el Tibet", malgrat afirmar que el "Tibet sempre ha estat Tibet" i que ells segueixen "lluitant pacíficament" contra la Xina amb "la veritat i la no-violència" com a arma.

Precisament avui entra en vigor una llei que regula les reencarnacions dels grans lames al Tibet, norma que Wancheng ha qualificat de "paraules", i s'ha mostrat escèptic davant una regulació aplicada per part d'un règim ateu. "Si no hi creuen com poden fer un reglament", s'ha preguntat.

Agenda del Dalai Lama

En el marc de la visita del Dalai Lama a Barcelona, una de les seves cites més importants serà la conferència que oferirà el 10 de setembre al Palau Sant Jordi sota el títol L'art de la felicitat, i que, segons Wancheng, no pretén aconseguir més budistes sinó simplement llançar un missatge de pau.

De moment, i segons ha comentat Wancheng, s'han venut prop de 5.000 entrades, encara que des de la casa del Tibet es desitjaria assolir un "ple" al Sant Jordi.

Notícies relacionades

Aquest és el tercer intent de visita de Tendzin Gyamtsho, XIV Dalai Lama, de 72 anys i premi Nobel de la pau el 1989, a Barcelona en deu anys.

La primera temptativa de viatge responia a una invitació del Fòrum de les Cultures el 2004 que no es va portar a terme a causa de les pressions de les autoritats xineses mentre que la segona s'havia de produir l'any passat, però va ser anul·lada per motius de salut del Dalai Lama.

Temes:

Dalai-lama