GAIREBÉ TRES HORES DE DESCENS

Rússia posa dos batiscafs sota el pol Nord per reclamar drets a l'Àrtic

2
Es llegeix en minuts
ARMANDO PÉREZ (EFE) / MOSCOU

Rússia ha posat avui dos batiscafs tripulats just sota del pol Nord, gesta sense precedents en la investigació de l'oceà Àrtic i que també té l'objectiu polític de reclamar drets en aquella vasta regió polar rica en hidrocarburs. Tots dos submarins han emergit a la superfície vuit hores després.

El batiscafMir-1ha tocat fons a 4.261 metres a les 12.08 hores de Moscou, després de gairebé tres hores d'immersió en el punt de coordenades 90 graus latitud nord. En el submergible, al comandament del pilot Anatoli Sagalévich, ha viatjat Artur Chilingárov, vicepresident de la Duma o Cambra Baixa del Parlament rus i reconegut especialista en expedicions àrtiques i antàrtiques, i el diputat Vladímir Gruzdev.

Transcorreguts 27 minuts, a les 12.35 hores, s'ha posat a una distància de visibilitat directa, però 41 metres més avall, el batiscaf bessó,Mir-2, pilotat pel rus Ievgueni Txerniaiev. La tripulació delMir-2la completaven el científic australià Michael Mcdowell i el milionari suec Friedrick Pausen, que ha pagat tres milions de dòlars per participar en l'aventura.

Bandera sota el mar

Immediatament després del descens, la tripulació delMir-1ha plantat al llit marí una bandera russa d'un metre d'altura feta de titani, i resistent a la corrosió, una càpsula amb un missatge i una placa commemorativa del succés.

Al llit marí, els dos batiscafs han estat durant més d'hora i mitja per agafar proves de llit i aigua, i amb instruments a bord han realitzat mesuraments geomagnètics i geofísics des d'aquell punt geogràfic de molta importància per a la ciència. A la superfície, el vaixell laboratoriAcadèmic Fiódorov, embarcació nodrissa dels batiscafs, i el trencaglaç atòmicRossíahan assistit el viatge de tornada dels batiscafs, la part de més risc de l'aventura.

Continuació de Sibèria

A més de realitzar investigacions científiques, l'expedició russa busca proves geològiques per demostrar que el llit marí d'una vasta zona del pol Nord pertany a Rússia. Els científics pretenen demostrar que la serralada submarina Lomonósov, que s'eleva 3.700 metres des del fons oceànic i va més enllà del pol Nord, és continuació de la plataforma continental de Sibèria.

La zona sobre la qual reclama drets té una superfície d'1,2 milions de quilòmetres quadrats, on es creu que es troba una quarta part de les reserves mundials d'hidrocarburs.

Primera comunicació submarinoespacial

Notícies relacionades

Més d'un centenar d'experts i científics russos i estrangers integren l'expedició Àrtic-2007, una de les més importants organitzades per Rússia amb motiu del Quart Any Polar Internacional 2007-2009 (IPY, segons les seves sigles en anglès). Segons els organitzadors de l'Àrtic-2007, en una d'aquestes immersions, la tripulació d'un dels batiscafs mantindrà converses telefòniques amb els tripulants de l'Estació Espacial Internacional (EEI).

Serà el primera comunicació entre expedicionaris polars a 4.000 metres de profunditat en el llit marí i cosmonautes a l'espai en una òrbita de 350 quilòmetres d'altura. Tal com han explicat els organitzadors de l'expedició àrtica, la comunicació submarinoespacial serà un succés memorable per als batiscafs, que poden descendir a profunditats de fins a 6.000 metres i operar durant 72 hores en el fons marí, amb un pilot i dos tripulants.