Entrevista

Aitana: «Després de la meva primera sèrie, m’encantaria estudiar direcció»

La cantant debuta com a actriu junt amb el seu nòvio, Miguel Bernardeau, enla ficció de Disney+ ‘La última’

Aitana: «Després de la meva primera sèrie, m’encantaria estudiar direcció»

David Castro

6
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aitana Ocaña (Barcelona, 1999) i Miguel Bernardeau (València, 1996) són una de les parelles més mediàtiques del ‘show business’ espanyol. Comparteixen amor, vida i ara també professió i projecte: la cantant acaba de debutar com a actriu a ‘La última’, la primera sèrie original de Disney+ a Espanya, on demostra la seva frescor davant les càmeres i fa duo amb el seu nòvio, l’actor que vam conèixer a ‘Élite’ i que està en plena ratxa amb l’èxit de ‘1899’.

¿Aitana, va pensar molt fer el salt a la interpretació?

Aitana: Feia temps que em cridava l’atenció. La meva passió sempre ha sigut cantar, però quan vaig entrar a ‘OT’ i vaig fer classes d’interpretació amb els Javis, em va semblar molt divertit, tot i que allà va quedar tot. Vaig començar a endinsar-me una mica més en tot això quan vaig conèixer el Miguel i vaig veure com treballava els personatges. Em van oferir fer diferents càstings, vaig provar i en un em van seleccionar per protagonitzar una pel·lícula. Em vaig il·lusionar molt, però en aquell punt de la meva vida no m’hi veia preparada i em va fer por. A més, estava amb la meva primera gira. Allà em vaig adonar que hauria de començar a preparar-me.

¿Va anar a classes d’interpretació?

Aitana: Al Centro del Actor, amb Lorena García de las Bayonas. El Miguel me’n va passar el contacte. Ja el 2020 ens van proposar la idea de la sèrie i no volia perdre’m aquesta oportunitat amb un primer projecte tan gran, amb Disney, amb la productora Ganga... A més la sèrie anava sobre música i em van oferir la possibilitat de fer un disc.

¿També va pesar que estigués Miguel a la sèrie? ¿Es va sentir més protegida per llançar-s’hi?

Aitana: M’he sentit superprotegida per l’equip i per un company de feina que admiro i sento que ara mateix és un dels millors actors de la nostra generació. Poder compartir aquest projecte amb ell em fa molta il·lusió. També em feia por perquè no volia que la gent ens relacionés més perquè érem parella que per la feina que féssim. Però al final va pesar més voler compartir un projecte molt important per a mi que qualsevol altra cosa.

¿Què ha sigut el més bonic d’aquest projecte? ¿Fer-lo junts?

Miguel: Jo em quedo amb el moment en què em vaig adonar del tros d’actriu que és l’Aitana. Teníem una seqüència en la qual érem tots dos en una teulada, jo vaig deixar anar un monòleg, la vaig mirar i vaig pensar: mare meva, quina manera d’escoltar-me, perquè estava plorant. L’Aitana treu les seves emocions de manera molt ràpida, molt fàcil, molt orgànica. Veure que ella, la meva amiga, la meva parella, és un tros d’actriu em va motivar molt com a company a la sèrie.

Aitana: Per a mi va ser molt fàcil connectar en aquesta seqüència perquè el Miguel és un actor que admiro des de sempre. De fet, el vaig conèixer a través de la pantalla. Vaig dir: ¡ui, mira aquest noi que bé que ho fa!

Miguel: Tot i que al principi no et va agradar el meu personatge a ‘Élite’.

Aitana: Perquè vaig pensar que era malvat. Però després sí, perquè em va semblar tendre. Per això per a mi ha sigut més fàcil fer aquest projecte tenint-te a tu com a company.

¿Tem que els ‘haters’ l’acusin d’intrusisme laboral?

Aitana: El ’hate’ que m’arribi és una cosa que no puc canviar, no puc fer-hi res. Per descomptat que la gent estarà molt predisposada a fixar-se en el que està fent l’Aitana, sobretot perquè no em coneixen com a actriu, sinó com a cantant. Jo crec que sempre hi ha una primera vegada per a tot, i més si t’has format per a això. Així que s’ha de donar una oportunitat, i després que cadascú valori la feina, sempre que sigui amb respecte. Per a mi és important cada opinió, perquè el públic és supersavi. Em pregunten si continuaré sent actriu o no... Doncs no ho sé. Si hi ha un munt de gent que diu que no valc, doncs potser és veritat. Jo m’he format i ho he donat tot perquè surti el millor possible.

¿Es queda amb cantar o amb actuar?

Aitana: La meva vida és la música i això no ho canvio per res. També soc compositora, m’agrada asseure’m al piano i escriure les meves cançons. Aquesta és la meva manera de plasmar el que porto dins, és el meu diari i la meva teràpia. Però és veritat que m’ha encantat formar part d’això i fins i tot m’encantaria estudiar direcció. Veia tot el que feia l’Eduard [Cortés, el director] i em quedava molt de temps preguntant-li coses.

El seu personatge, la Candela, és també una noia que somia triomfar en la música. ¿Quant n’hi ha d’Aitana en ella?

Aitana: Són persones molt diferents. Jo soc molt més insegura, he anat treballant aquesta inseguretat i començant a confiar en allò que faig. A mi no em ve de res traumàtic, és la meva manera de ser. Però la Candela va patir ‘bullying’ de petita i crea una cuirassa al seu voltant. És una cosa que no m’agrada tant d’ella, però al final acaba adonant-se’n. Les nostres personalitats són diferents, tot i que compartim la música, i això per a mi és el més important.

Miguel, el seu personatge de Diego a ‘La última’ boxeja, un ‘hobby’ que vostè comparteix amb ell en la vida real. ¿És el personatge que ha sentit més pròxim de tots els que ha fet?

Miguel: D’actitud no, però la boxa és una cosa que em va atraure molt portar a la pantalla, perquè en soc molt fan i la practico des de fa anys en un gimnàs del meu barri. Per preparar el personatge vaig tenir el meu entrenador, Iván Morote, i Jero García, que es va unir al projecte per coordinar les baralles. Vam portar gent del gimnàs en el qual jo entreno, nanos per fer seqüències d’espàrring, i va ser molt divertit. Crec que també li va donar una mica de realisme.

Miguel Bernardeau: «L’Aitana treu les seves emocions de manera molt ràpida, molt orgànica»

El seu personatge, el Diego, també canta en algun moment de la sèrie.

Aitana: Però estava interpretant. Hi ha un moment al karaoke que ho fa realment malament, però jo sé que tu ho fas millor.

Miguel: Les vegades que canto és improvisat, no ho vaig pensar. Si ho hagués pensat no ho hauria fet. ¡Leiva m’odiarà si m’escolta a la sèrie cantant ‘Princesas’, però en soc molt fan!

¿Totes les cançons que interpreta la Candela a la sèrie són originals?

Aitana: Sí, les vaig compondre l’any passat, enmig de la gira, de les gales de premis, mentre preparava el meu tercer disc amb què porto ja dos anys...

En les cançons de la sèrie explica coses de la Candela, com a ‘La última’, en què parla del ‘bullying’ que va patir el seu personatge.

Aitana: Totes les cançons tenen a veure amb la seva vida, amb el fil conductor de la sèrie, i expliquen com es va sentint.

Notícies relacionades

¿Quin consell li donaria a algú que ha patit ‘bullying’ com la Candela?

Aitana: M’encantaria parlar amb aquestes persones i més que donar-los consell, escoltar el que han viscut. Moltes vegades necessiten treure el que porten dins i és difícil fer-ho perquè no volen tornar a recordar-ho. De primeres seria molt fàcil dir: ves a teràpia, un psicòleg, perquè jo hi vaig. Però per desgràcia no tothom té diners per anar a teràpia tal com està tot. Així que no sabria què dir. Comencem per veure què li passa a la persona que fa ‘bullying’ perquè tot ve de l’educació i de la família.