Desembre carregat d’estrenes

El filó de les sèries espanyoles per a les plataformes: el que hi ha i el que arribarà

Disney+ és l’última a afegir-se a l’aposta per la producció local amb la sèrie d’Aitana

El filó de les sèries espanyoles per a les plataformes: el que hi ha i el que arribarà
5
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cantant Aitana Ocaña debuta aquest divendres 2 de desembre com a actriu amb l’estrena de ‘La última’, una sèrie on comparteix protagonisme amb el seu nòvio, Miguel Bernardeau. Casualitats de la vida, la ficció és també la primera sèrie original espanyola de Disney+que, com el títol de la sèrie de l’‘extriunfita’, ha sigut l’última plataforma a afegir producció local a la seva oferta. Una cosa que, veient les apostes de competidors com Netflix i la seva exportable ‘La casa papel’, està demostrant ser bastant rendible per a l’‘streaming’ que, de passada, està traient profit no només dels escenaris de Madrid, sinó de tots els racons de la Península i de les illes.

«L’última» té tots els elements que ens agraden a Disney: una història de lluita pels somnis, d’amistat, un elenc meravellós... Suposa debutar amb alguna cosa sòlida que pugui agradar al públic de la nostra plataforma i atraure’n un altre de nou», va destacar Sofía Fábregas, vicepresidenta de contingut original de Disney+ a Espanya, en la presentació de la sèrie d’Aitana.

De fet, la plataforma vol agafar tirada i ja té preparat un altre projecte, la sèrie ‘Balenciaga’. Curiosament, el seu rodatge es va donar a conèixer abans que ‘La última’ i tenia totes les paperetes per convertir-se en la primera ficció original de Disney+, però la sèrie d’Aitana va fer l’esprint i ha avançat la història d’un dels dissenyadors més icònics de la història.

Alberto San Juan com Balenciaga

Protagonitzada per Alberto San Juan, que es posarà a la pell de Cristóbal Balenciaga, serà la nova creació dels artífexs de ‘Loreak’, ‘Handia’ i ‘La trinchera infinita’ (guanyadors de 13 premis Goya), Jose Mari Goegana, Jon Garaño i Aitor Arregi, guionistes juntament amb Lourdes Iglesias, i directors de la sèrie. Al llarg de sis episodis, inclourà la biografia del modista des de la Guerra Civil espanyola fins a principis de la dècada dels 70. A l’equip figuren la dissenyadora de vestuari Bina Daigeler, nominada a l’Oscar per la pel·lícula ‘Mulán’, i actors com Belén Cuesta i Josean Bengoetxea. 

La norma que regula els impostos temporals a la banca i les energètiques aprovada pel Congrés al novembre ha inclòs novetats interessants per al sector audiovisual, com la millora dels avantatges fiscals per a les produccions cinematogràfiques, sèries de ficció, animació o documentals de plataformes com Netflix, HBO o Amazon, que suposa un estímul milionari per als plans d’enlairament de les companyies al sector.

Movistar +

Precisament, aquest mes de desembre ve bastant carregat d’estrenes de sèries espanyoles en l’‘streaming’. A Movistar Plus+ ha arribat el dia 1 ‘Fácil’, l’adaptació que ha fet Anna R. Costa (‘Arde Madrid’) de la premiada obra de Cristina Morales, protagonitzada per quatre noies amb discapacitat intel·lectual (Anna Castillo, Natalia de Molina, Anna Marchessi i Coria Castillo).

Però és que la plataforma de Telefónica té productes tan potents com ‘Antidisturbios’, ‘Hierro’, ‘Apagón’, ‘La unidad’, ’El Inmortal’... I ja està preparant la nova sèrie de Berto, una barreja de comèdia i terror titulada ‘El otro lado’, i la dels Javis, ‘La Mesías’, un ‘thriller’ familiar protagonitzat per cinc germanes que formen un grup de pop cristià.

Netflix

A Netflix desembarquen aquest mes la història d’amor gai de ‘Smiley’ (dia 7, amb Carlos Cuevas i Miki Esparbé) i el 30, els ‘Machos alfa’ d’Alberto i Laura Caballero, creadors de ‘La que se avecina’, una comèdia sobre la crisi de la masculinitat.

El gegant de l’‘streaming’ ha tingut aquest any estrenes espanyoles tan interessants com ‘Intimidad’ i ‘Las de la última fila’i té una bona rastellera de projectes ‘made in Spain’ en marxa: l’‘spin-off’ de ‘La casa de papel’ ambBerlín (Pedro Alonso) com a protagonista; una sèrie sobre el crim de la Guàrdia Urbana, ‘El cuerpo en llamas’, amb Úrsula Corberó i Quim Gutiérrez; una altra sobre el narcotràfic a Barcelona, ‘Mano de hierro’, amb Chino Darín i Jaime Lorente... La que ja està ultimada és ‘La chica de nieve’, ‘thriller’ basat en el ‘best-seller’ de Javier Castillo, amb Milena Smit i José Coronado: arriba el gener del 2023.

Prime Video.

Amazon Prime Video ofereix en el seu catàleg productes com ‘El Cid’, ‘Historias para no dormir’, ‘Un asunto privado’, ‘Operación Marea Negra’, ‘El internado: Les Cumbres’ i ‘Días mejores’ (les tres últimes, amb noves temporades confirmades), i està a punt d’acabar el rodatge de ‘Reina roja’ (la translació a la pantalla de l’exitosa trilogia de Juan Gómez Jurado, amb Vicky Luengo i Hovik Keuchkerian) i ‘Los Farad’ (un viatge a la Marbella dels anys 80 del tràfic d’armes servit per Mariano Barroso, amb Miguel Herranz i Susana Abaitua).

HBO Max.

A HBO Max encara és fresca l’estrena de ‘¡García!’ el superagent de Franco criogenizat que desperta al segle XXI, a més de comptar amb títols com ‘Patria’, ‘30 monedas’, ‘Vota Juan’... L’aposta per la ficció espanyola és encara més evident a Atresplayer Premium, on trobem sèries com ‘La ruta’, ‘La novia gitana’, ‘Veneno’, ‘Cardo’ (a punt d’estrenar nova tanda d’episodis), ‘La edad de la ira’, Dos años y un día... El 25 de desembre, a més, arriba el primer capítol d’‘UPA Next’, la seqüela d’‘Un paso adelante’, que estrenarà la resta de capítols el 2023.

Notícies relacionades

Un cas especial és el de ‘Nacho’, la sèrie sobre Nacho Vidal protagonitzada per Martín Rivas que havia d’estrenar aquest desembre la plataforma Lionsgate+ (l’antiga Starzplay), que fa unes setmanes va anunciar que deixaria d’operar a Espanya el març del 2023. Així que la ficció està buscant una nova ‘casa’ on recalar.

Filmin.

Filmin.Fins i tot Filmin s’ha posat les piles i, després de ‘Doctor Portuondo’, ja té la seva segona sèrie espanyola de producció pròpia,‘Autodefensa’. I prepara una tercera, ‘Selftape’, una ficció de caires autobiogràfics de les germanes Joana i Mireia Vilapuig (‘Polseres vermelles’) que arribarà el 2023.

Temes:

Disney+