Dades curioses

Deu coses que potser no sabies d’Aitana

Amb motiu del llançament de ‘La Última’, recollim detalls poc coneguts de l’artista: els seus negocis, la seva cançó secreta amb C.Tangana, la seva relació amb Blanca Suárez...

Deu coses que potser no sabies d’Aitana

David Castro

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els seus estudis i la seva difícil entrada a OT

Malgrat la seva exitosa carrera, Aitana és encara molt jove. Té només 23 anys i va néixer el 27 de juny del 1999. No es va poder presentar als càstings d’‘Operación Triunfo’ a la seva ciutat natal, Barcelona, perquè encara no tenia els 18. Acabava d’acabar el Batxillerat d’arts, aprovar selectivitat i matricular-se en la carrera de disseny perquè li semblava impossible viure de la música. El destí va voler que durant el seu viatge de final de curs a Mallorca topés amb les audicions del concurs, i allò la va motivar a provar sort. Tot i que li va anar bastant bé, continuava sent menor d’edat. Així que va esperar al seu aniversari i, just després, va tornar a audicionar, aquesta vegada a Madrid, i per fi va aconseguir la seva anhelada plaça en el concurs.

Té por de volar

Tot i que part de la seva feina sigui viatjar per tot el món per fer concerts, la cantant no se sent especialment còmoda amb els desplaçaments. Té por de volar i passa una molt mala estona cada vegada que ha de pujar a un avió. De fet, ho evita tant com pot, i assegura que sempre prefereix moure’s per terra, sense importar-li gaire si el viatge s’allarga. «Ho passo molt malament. Em poso malalta fins i tot una setmana abans i sempre he d’agafar la mà del meu acompanyant. Si vaig sola encara és pitjor», explicava en una entrevista. 

La trista història després del nom del seu gos

Després del confinament, Aitana i el seu nòvio, l’actor Miguel Bernardeu, van adoptar una gosseta, que han anomenat Sopa. Tristament, aquest curiós nom no ve inspirat pel menjar, sinó per la difícil vida que va tenir l’animal abans d’arribar a la seva nova llar. Es passava el dia deambulant pels carrers de Guadix (Granada) i els veïns, per intentar espantar-la, li tiraven cubs d’aigua. Sent només un cadell, anava d’un costat a l’altre xopa, tremolant i plena de bitxos. «Feta una sopa», d’allà ve el nom que la cantant va triar per a ella.

És neta d’un ‘cantaor’

En diverses ocasions Aitana ha explicat que, en part, manté els peus a la terra gràcies la seva família. Aliens a la fama i a la indústria, li recorden que continua sent una noia normal i corrent. I tot i que, aparentment, cap dels seus parents pròxims estigui lligat a la música, el seu avi patern, que lamentablement no va arribar a conèixer, era ‘cantaor’ de saeta. Conegut com José «el Tostaíllo», va guanyar diversos certàmens del gènere i la seva veu era una de les habituals en les celebracions de la Setmana Santa de Jaén, d’on era originari.

Vivia de lloguer a la casa de Blanca Suárez

Durant més de dos anys, va ser la inquilina de Blanca Suárez. Es va mudar a Madrid després de sortir d’‘Operación Triunfo’ i, per a la seva primera llar a la capital, va triar el pis propietat de l’actriu, amb qui manté relació d’amigues, veïnes i fans mútues. Ara que ja comparteix vivenda amb la seva parella, tots dos s’han traslladat a una casa més gran als voltants de la mateixa zona.

Va aconseguir cantar amb el seu ídol

En alguna ocasió havia confessat que per a ella seria un somni cantar junt amb Katy Perry, un dels seus referents, i ho va aconseguir col·laborant amb ella en el remix del seu tema ‘Resilient’. Tot i que per culpa de la pandèmia van haver de gravar-la a distància i no van poder conèixer-se cara a cara, sí que van compartir un directe a Instagram, en el qual la californiana es va desfer en afalacs cap a l’exconcursant d’OT 2017. Va dir d’ella que «en els seus ulls tenia molta veritat, que li agradava molt el que transmetia en les seves cançons i que era una jove molt talentosa». A Aitana li va costar contenir l’emoció, ja ho va avisar a través de Twitter abans de la trobada: «Estic dels nervis, no tingueu en compte el meu anglès», va dir.  

Té una empresa immobiliària

Des que OT va acabar, Aitana ha lluitat molt perquè la seva imatge no quedés estancada com una simple exconcursant. Ha volgut ampliar la seva carrera i no només musicalment parlant, també introduint-se en nous negocis. Per això ha entrat en el mercat de la vivenda creant la seva pròpia empresa de ‘promoció immobiliària’, Sop y Oli SL. De fet, aquests són els noms dels seus dos gossos, i així ha batejat també l’artista la seva companyia, de la qual figura com a administradora única, i que compta des del seu inici amb un capital social de més de 600.000 euros. 

És celíaca, no va poder tastar el seu propi McAitana

L’any passat, la cantant sorprenia anunciant la seva col·laboració amb McDonald’s per crear el seu menú. Un combinat que, suposadament, reflectia els seus gustos i s’assemblava a la comanda que ella realitzaria a l’hamburgueseria. L’únic problema és que l’artista és celíaca, i això li impedia consumir el seu propi menú. Davant les crítiques, es va veure obligada a explicar la seva posició: «A mitjans d’aquest any m’han diagnosticat que soc celíaca. Intolerant al gluten. I ha sigut un rotllo. Perquè ja teníem la campanya amb McDonald’s, les fotos i tot... Llavors ens vam plantejar fer-ho tot de nou, però jo pensava que no tenia sentit repetir-ho, perquè jo tota la meva vida he demanat hamburguesa de pollastre i béicon. De veritat sento que aquest és el meu menú...», va assegurar. 

Té una cançó amb C.Tangana que no publicarà mai

El 2019, Aitana i C.Tangana van publicar a les seves xarxes socials imatges d’una sessió de gravació conjunta, de la qual teòricament sortiria un nou hit. Des d’aleshores, els fans es pregunten què va passar amb aquella col·laboració i per què mai va arribar a veure la llum. L’artista va aclarir el rumor en el seu moment, explicant que la lletra era massa atrevida per a aquell moment de la seva carrera. «No és que no m’hagi agradat, però és molt atrevida. La veritat és que és una cançó molt guai, però la lletra era massa, i Antón (C. Tangana) ho sap. Per això vam decidir no treure una cosa així».

L’atrau el món de la interpretació

L’hi va dir a Ibai Llanos en una entrevista i ja és una realitat. Aitana desitja ampliar horitzons professionals i li atrau el món de l’actuació. Va parlar de fer classes amb professionals, i acaba de debutar com a actriu a ‘La Última’, la primera sèrie espanyola produïda per Disney+. Junt amb Miguel Bernardeu, protagonitza aquesta ficció de cinc capítols en la qual interpreta un personatge que sembla fet a la seva mida: Aitana interpreta la Candela, una jove que treballa en una empresa de logística mentre persegueix el seu somni de convertir-se en cantant. «Soc molt feliç de poder aportar part del meu món musical a la sèrie, i em sento entusiasmada per poder formar part d’aquest projecte, el meu primer treball com a actriu», ha explicat.