FESTIVAL DE SANT SEBASTIÀ

Jutgi vostè Pablo Ibar, l'espanyol que fa 26 anys que està pres als EUA

La sèrie documental 'El Estado contra Pablo Ibar' esmicola sense prendre partit el complex cas

zentauroepp55086158 icult200924170442

zentauroepp55086158 icult200924170442

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

La majoria de nosaltres sabem això de Pablo Ibar: fill d’un basc emigrat als Estats Units, fa 26 anys que compleix condemna en aquell país per assassinat, i bona part els va passar al corredor de la mort malgrat els esforços dels seus familiars i els seus advocats per demostrar que no hi ha prou proves contra ell. «I és per això que he considerat necessari explicar el seu cas, que és molt més complex del que la gent creu», aclareix el director sevillà Olmo Figueredo. Per complir el seu objectiu ha necessitat sis episodis documentals d’uns 55 minuts cada un, agrupats sota el títol El Estado contra Pablo Ibar. Els dos primers han vist aquest dijous la llum al Festival de Sant Sebastià.

Al llarg del seu metratge, que té com a columna vertebral narrativa el llarg camí legal durant el qual primer es va anul·lar la sentència inicial d’Ibar i un nou judici el va condemnar després a cadena perpètua, la sèrie ens descobreix un procés judicial ple d’irregularitats. «La policia va cometre errors flagrants en la investigació, perquè tenien pressa per trobar un sospitós, i després tant l’equip fiscal com el jutge es van mostrar més interessats a fer que Pablo semblés culpable que a buscar la veritat», assegura el pare d’Ibar, Cándido, un dels grans protagonistes del documental. «Atès que el cas ha arribat a ser tan mediàtic, i que va arribar no només al Senat espanyol, sinó també al Parlament Europeu, la justícia dels EUA no va voler reconèixer el seu error i enfrontar-se a un escàndol».

Notícies relacionades

Com El Estado contra Pablo Ibar deixa clar, així mateix, la defensa de l’acusat es va veure seriosament perjudicada per la sobtada mort del seu advocat principal, Alan Ross, que va deixar l’equip de lletrats escapçat i va generar problemes de confiança per part d’Ibar i dels seus familiars. «Algunes coses haurien d’haver-se fet de manera diferent», reconeix Cándido. «La fiscalia va recórrer a mètodes enredaires i crec que la defensa hauria d’haver fet el mateix per posar el jutge contra les cordes. Van ser massa legals». La sèrie ofereix proves d’aquest joc brut per part de l’acusació, però, de tota manera, no es posiciona. «La idea és que l’espectador tregui les seves pròpies conclusions, com si fos un dels 12 membres del jurat», afirma Figueredo, que ja va participar en la producció de la sèrie de ficció En el corredor de la muerte (2019), també centrada en el cas i protagonitzada per Miguel Ángel Silvestre.

Han passat dos anys des que Ibar va ser sentenciat a passar la resta dels seus dies a la presó. Arribat el moment podrà interposar un recurs d’apel·lació, però el procés serà desesperantment lent. «Fins i tot, malgrat que fos culpable, ja ha passat 26 anys a la presó, de manera que és clar que hauria pagat pel que va fer», afirma el seu pare. «Però, ¿i si no ho va fer i malgrat això s’ha passat més de la meitat de la seva vida privat de llibertat? ¿Hi ha més injustícia que aquesta?».