PREN-T'HO EN SÈRIE

'La peste', segona temporada: Sevilla, entre l'or i el fang

La segona temporada de la sèrie de Movistar+ surt de la foscor de la primera per oferir una trama gansteril durant el Segle d'Or plena d'acció i una reflexió sobre la corrupció i el poder

zentauroepp50898185 teletodo serie la peste t2191116180052

zentauroepp50898185 teletodo serie la peste t2191116180052 / JulioVergne

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Es va convertir en la primera gran aposta deMovistar +quan la plataforma va decidir entrar en el joc de la ficció televisiva d’alta volada. ‘La peste’ tenia totes les característiques d’una superproducció de luxe: gran pressupost, minuciositat en els detalls, la recreació gairebé immersiva a la Sevilla del segle XVI i un director-autor, Alberto Rodríguez, amb una personalitat enorme darrere la càmera, que tenia molt clar el que volia fer.

I el que volia fer no era una sèrie, sinó una pel·lícula que funcionés com una fresca històrica amb un rerefons de cine negre en què l’espectador pogués sentir, olorar i palpar el que passava a la pantalla. Brutícia, malaltia i podridura moral.

La primera temporada de ‘La peste’ va ser un salt al buit per dues raons fonamentals. D’una banda, els creadors tenien una voluntat explícita d’allunyar-se de les fórmules convencionals utilitzades en televisió. Volien fer una cosa diferent que no seguís l’estructura canònica climàtica dels capítols. D’altra banda, en el seu intent d’acostar-nos de la manera més precisa possible a l’atmosfera de l’època, es van atrevir a submergir-nos en un món de foscor que, com passava en el famós episodi 8x03 de ‘Joc de trons’ titulat ‘La larga noche’, s’havia de veure en condicions especials per apreciar-ne el sentit.

«Hem après la lliçó», explicava Alberto Rodríguezabans de la presentació de la segona temporada al Festival de Sevilla. «Ens va quedar clar que les sèries es consumeixen en qualsevol suport i de qualsevol manera, no com als creadors ens agradaria que es veiessin, és a dir, amb els llums apagats i la televisió ajustada».

Més llum i color

Potser per això en aquesta segona temporada hi ha més llum, més color i els capítols s’ajusten a la lògica televisiva. Els responsables no ho veuen com una derrota, sinó com una possibilitat de continuar indagant en l’univers que havien creat des d’una altra perspectiva més lúdica i menys metafísica.

Podríem dir que el canvi ve justificat a través del personatge de Mateo (Pablo Molinero), que es caracteritzava per la seva melancolia funesta. «Era un personatge depressiu, ple d’ombres. En un moment en què tothom tenia un déu, ell no creia en res. Així que el seu desemparament era enorme. Per això la primera part és tan fosca, perquè estava marcada per les tenebres i el terror. En la segona temporada tot això queda enrere. Ha recuperat la fe en l’home», continua Rodríguez.

A més, el moment econòmic ha canviat, la pesta s’ha erradicat i gràcies als viatges al Nou Mundo, Sevilla s’ha convertit en una ciutat pròspera. Potser massa, el que ha provocat que un sistema subterrani de poder, la Garduña, aconsegueixi el control dels baixos fons i més enllà, perquè la corrupció ho inunda tot i arriba als llocs més insospitats. 

«En aquesta ocasió tot gravita al voltant del poder. L’oficial, que representa l’ajuntament i el personatge de Pontecorvo (Federico Aguado), i l’amagat que té aquesta nova organització criminal. La ciutat tira endavant entre l’or i el fang», explica Rafael Cobos, que en aquesta ocasió s’ha convertit en el director creatiu.

Alberto Rodríguez reconeix que després d’acabar la primera temporada va quedar absolutament exhaust, per això va cedir el timó del barco a la seva mà dreta. Però no es va voler desvincular del tot, així que es va encarregar de la direcció dels dos primers capítols, fonamentals perquè la transició fos fluida.

En un primer moment, la segona temporada s’havia de centrar totalment en l’aventura de Mateo al Nou Mundo. Però era massa complicat i van decidir fer-lo tornar, no sense abans recrear part de la seva experiència americana en els primers minuts de la sèrie al costat de nadius indígenes en un escenari bonic però d’extrema cruesa atmosfèrica que obliga el protagonista a lluitar per la supervivència.

Interrogants en l’aire

«Ens vam adonar que havien quedat molts interrogants en suspens i al final vam decidir estirar d’aquest fil. Hi havia tantes qüestions per abordar que de seguida es van plantejar uns altres desenvolupaments que incloïen els personatges ja coneguts, comTeresa (Patricia López Arnaiz) i Valerio (Sergio Castellanos), i altres de nous».

Notícies relacionades

Alberto Rodríguez sempre ha sigut un director sensible a l’hora de descobrir noves cares dins el cine espanyol i molts d’aquests actors que formen part de les seves pel·lícules són presents a ‘La peste’, com Jesús Carroza (que va debutar a ‘7 vírgenes’), Estefanía de los Santos (nominada al Goya a millor actriu revelació per ‘Grupo 7’), Manuel Morón (protagonista d’‘El traje’) o Julián Villagrán. «Són com la nostra petita família», diu el director.

El tàndem Cobos-Rodríguez es mostra content per una temporada que ofereix una narrativa més neta i un ritme més precís sense perdre la seva naturalesa fosca a través d’una trama gansteril en el Segle d’Or plena d’acció, peripècies i una reflexió sobre la corrupció i el poder. I encara que sigui més lluminosa, encara recomanen veure-la amb els llums molt tènues i una televisió calibrada.