Sanament

Sanament
El pediatre Carlos González, sobre com aconseguir que els fills estudiïn: «Matem el seu desig d’estudiar»

Bcn

1
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

Aconseguir que els fills estudiïn pot convertir-se en un veritable repte per a molts pares, especialment en una era plena de distraccions digitals. Fomentar hàbits d’estudi eficaços no es tracta només d’imposar regles, sinó de construir un ambient motivador, establir rutines clares i, sobretot, comprendre les necessitats i emocions dels nens i adolescents.

El pediatre Carlos González, autor de nombrosos llibres sobre criança, ha parlat sobre això en el seu pòdcast ‘Criando sin miedo’. «¿L’estratègia publicitària funciona amb els nostres fills per aconseguir que estudiïn?», es pregunta.

«És una llàstima que coses que realment serien útils per a ells, no els interessi aprendre-les perquè els hem fet creure que no els agraden. Els hem fet creure que només els agraden perquè nosaltres insistim», expressa González sobre la insistència de molts pares que els seus fills es decantin cap a certs estudis o matèries. Encaminar els fills cap a una vocació que sigui bona per al seu futur, tot i que no és negatiu, pot acabar generant l’efecte contrari.

Donar llibertat als fills

«És el que fan els publicistes», resumeix. «Els publicistes intenten convèncer-te que no és el fabricant de cotxes el que vol vendre’t un cotxe, ni el fabricant de perfums el que vol vendre’t un perfum, sinó que ets tu qui està desitjant un cotxe. Ets tu qui està desitjant un perfum», afegeix.

Notícies relacionades

Convèncer els fills que una cosa que els agrada en realitat no és així és molt complicat; tampoc recomanable segons el pediatre. «Els publicistes intenten convèncer milions de persones i al final només venen uns quants milers de cotxes. És molt difícil convèncer una persona que està desitjant una cosa que en realitat no desitja. Per tant, més val no ficar-se en embolics i limitin-se a permetre que els seus fills de veritat puguin fer disfrutant el que de veritat sí que desitgen», reflexiona.

Hi ha pares, explica González, que acaben convertint l’estudi en un malson per als seus fills. «Per als nens es converteix en un malson i després són capaços de donar-te tots els detalls de Joc de Trons o les alineacions dels equips de Primera Divisió». «En general, els agradaria estudiar si els deixessin en pau. La naturalesa de l’ésser humà és inquisitiva. Moltes vegades matem en els nostres fills el desig innat d’estudiar», conclou.