Psicologia

Com podem saber si som somnàmbuls: cinc claus per descobrir-ho

Com podem saber si som somnàmbuls: cinc claus per descobrir-ho

123RF

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El somnàmbul és un trastorn del son que afecta un percentatge considerable de la població. Tot i que molts n’hem sentit parlar, poques persones saben realment com identificar si són somnàmbules o no. Però ¿què és el somnàmbul? ¿Com afecta una persona? Conèixer els seus senyals pot ajudar-nos a abordar aquest trastorn de son de manera efectiva.

¿Què és el somnàmbul?

El somnàmbul és un trastorn del son caracteritzat per activitats motrius i comportaments complexos que es produeixen durant el son profund. Tot i que no es coneix amb precisió la causa exacta del somnàmbul, es creu que està relacionat amb factors genètics, estrès, falta de son i trastorns del son com l’insomni.

Durant un episodi de somnambulisme, una persona pot realitzar una varietat d’accions sense ser-ne conscient. Això pot incloure caminar, parlar, menjar, vestir-se i fins i tot realitzar tasques complexes com cuinar o conduir un automòbil. És important destacar que els somnàmbuls no estan conscients de les seves accions i poden tenir una aparença confusa o desorientada.

¿Com afecta el somnambulisme a una persona?

El somnambulisme pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida d’una persona. Els episodis de somnambulisme se solen produir durant la primera meitat de la nit, quan estem en un son profund. Això pot portar a interrupcions freqüents del son, cosa que resulta en fatiga i somnolència durant el dia. A més, els somnàmbuls corren el risc de patir lesions mentre realitzen activitats sense estar plenament conscients del que fan.

El somnambulisme també pot tenir conseqüències emocionals i socials. Algunes persones poden sentir vergonya o ansietat per les seves accions durant un episodi de somnambulisme, cosa que pot portar a l’evitació de situacions socials o fins i tot a l’aïllament. A més, els familiars i éssers estimats dels somnàmbuls poden experimentar preocupació i estrès al presenciar aquests episodis.

¿Quines conseqüències a nivell psicològic té el somnambulisme?

El somnambulisme pot tenir diverses conseqüències a nivell psicològic per als que el pateixen. Tot i que la majoria dels episodis de somnambulisme són inofensius i no causen cap mal físic, pot generar cert malestar i preocupació en la persona afectada.

Un dels aspectes més destacats és la falta de consciència durant l’episodi de somnambulisme. Les persones somnàmbules no tenen record ni consciència de les seves accions mentre dormen, cosa que pot generar confusió i ansietat quan se’ls informa sobre el que han fet durant la nit.

A més, el somnambulisme pot interferir amb la qualitat del son. Les persones que experimenten episodis freqüents de somnambulisme poden experimentar fatiga i somnolència durant el dia a causa d’interrupcions en el seu cicle de son.

Una altra conseqüència psicològica del somnambulisme és l’estrès emocional. Les persones que pateixen de somnambulisme poden sentir-se avergonyides o preocupades per les seves accions durant l’episodi. Això pot portar a una disminució de l’autoestima i afectar el seu benestar emocional en general.

És important destacar que el somnambulisme no està relacionat amb trastorns psicològics greus, com la psicosi o l’esquizofrènia. No obstant, si el somnàmbul s’associa amb altres símptomes preocupants o es torna molt freqüent, és recomanable buscar ajuda mèdica per descartar possibles problemes subjacents.

Cinc senyals de somnambulisme

Com veiem, el somnambulisme pot passar desapercebut per a qui el pateix, ja que no és conscient de res mentre es produeixen els episodis. Això pot dificultar la seva detecció i, per tant, la salut física i emocional de la persona pot estar en risc.

Si tens sospites que podries ser somnàmbul, aquí hi ha cinc senyals clau que pots tenir en compte per descobrir-ho:

1.     Caminar adormit: si et trobes caminant o deambulant per la casa mentre dorms, és un senyal clar de somnambulisme. Pots despertar-te en llocs inusuals o en habitacions diferents d’on et vas ficar al llit originalment.

2.     Parlar o murmurar durant el son: un altre senyal de somnambulisme és que altres persones t’han comentat que parles, crides o murmures mentre dorms. Sovint, les paraules o frases pronunciades no tenen sentit coherent.

3.     Realitzar activitats complexes mentre dorms: si trobes evidències que has realitzat tasques complicades mentre estaves adormit, com cuinar, ordenar o fins i tot conduir, també és un senyal de somnambulisme. Aquestes activitats realitzades en estat de somnambulisme solen ser automàtiques i no tenen una comprensió total del que estàs fent.

4.     Despertar amb objectes fora de lloc: això podria ser un indicador que has sigut somnàmbul. Pots trobar coses en llocs inusuals o desordenades sense recordar haver-les mogut.

5.     Fatiga diürna i mancada de son reparador: el somnàmbul interromp el cicle de son normal i pot provocar una sensació persistent de fatiga durant el dia. Si malgrat dormir prou, et despertes cansat i no et sents descansat, el somnàmbul pot ser una de les raons subjacents.

Notícies relacionades

El somnàmbul és un trastorn del son que pot tenir un impacte significatiu en la vida diària d’una persona. Identificar si som somnàmbuls pot ajudar-nos a comprendre millor els nostres patrons de son i prendre mesures per millorar la nostra qualitat de vida.

* Ángel Rull, psicòleg.