Psicologia

Budisme i felicitat: sis maneres d’aplicar-lo a la teva vida

Les rutines quotidianes influeixen en l’estat d’ànim

Budisme i felicitat: sis maneres d’aplicar-lo a la teva vida

agencia

6
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El budisme és una filosofia i religió que es va originar a l’Índia fa més de 2.500 anys. Al llarg dels segles, el budisme ha influït en la cultura i la societat de moltes parts del món, i ha sigut reconegut com una forma de vida que se centra en la recerca de la pau, la saviesa i la felicitat.

En la societat actual, moltes persones busquen la felicitat, però ¿què és realment la felicitat? ¿Com es pot arribar a la felicitat i mantenir-la en el dia a dia? ¿Què ensenya el budisme sobre la felicitat?

¿Què és la felicitat?

La felicitat és un concepte abstracte que ha sigut definit de moltes maneres al llarg de la història. Alguns la defineixen com una emoció positiva o un estat d’ànim que se sent quan s’està satisfet amb la vida. D’altres la descriuen com una sensació de benestar o una sensació de plenitud que s’experimenta quan s’arriben a certes metes o desitjos.

En el budisme, la felicitat es descriu com un estat mental en el qual s’experimenta una sensació de pau, serenitat i alegria. Segons el budisme, la felicitat no és una cosa que es pugui obtenir a través de l’acumulació de riquesa, poder o possessions materials, sinó que és una cosa que es troba dins d’un mateix.

El budisme ensenya que la felicitat veritable prové de l’alliberament de les passions i desitjos que ens lliguen a la vida material. A l’alliberar-nos de la cobdícia, l’odi, la ignorància i altres desitjos mundans, podem trobar la veritable felicitat i la pau interior.

¿Com es viu la felicitat des del budisme?

Per entendre com es viu la felicitat des del budisme, és important primer entendre què és la felicitat per a aquesta filosofia. Segons el budisme, la felicitat no és un estat emocional transitori al qual s’arriba a través d’experiències agradables. En canvi, la felicitat és un estat mental profund i durador al qual s’arriba a través de la saviesa i la compassió. En altres paraules, la felicitat és una manera de ser al món, no una experiència que es busca al món.

Per arribar a aquest estat de felicitat, el budisme ofereix un camí de pràctiques i ensenyaments. En primer lloc, el budisme emfatitza la importància de la meditació. La meditació és una pràctica que ajuda a calmar la ment i a cultivar l’atenció plena. A través de la meditació, els practicants del budisme aprenen a observar els seus pensaments i emocions sense identificar-s’hi. Això els permet veure clarament les veritats fonamentals de la vida, com la impermanència, el patiment i la interconnexió de totes les coses. Al comprendre aquestes veritats, els practicants del budisme poden cultivar la saviesa i la compassió que els porta a la felicitat.

A més de la meditació, el budisme també emfatitza la importància de viureuna vida ètica. Per als budistes, viure èticament significa actuar amb bondat, compassió i respecte envers tots els éssers vius. Al viure èticament, els practicants del budisme cultiven la compassió i l’empatia, cosa que els ajuda a connectar-se amb els altres i a trobar la felicitat en les relacions interpersonals. A més, al viure èticament, els practicants del budisme se senten en pau amb si mateixos, cosa que els permet experimentar la felicitat interna.

Finalment, el budisme també emfatitza la importància de cultivar l’atenció plena en les activitats diàries. En lloc d’anar per la vida de forma automàtica i distreta, els practicants del budisme aprenen a prestar atenció plena a cada moment de la vida. Al ser present en el moment present, els practicants del budisme poden experimentar la bellesa i la meravella de la vida en cada moment, fet que els porta a la felicitat.

Sis maneres d’aplicar el budisme al dia a dia per arribar a la plenitud

El budisme, en l’actualitat, s’ha expandit per tot el món i ha influït en la vida de milions de persones. Un dels principals ensenyaments del budisme és la recerca de la felicitat i l’alliberament del patiment.

A través d’aquestes sis formes podrem aplicar el budisme al dia a dia per ser més feliços:

1. Practicar l’atenció plena

L’atenció plena, també coneguda com a mindfulness, és una tècnica que s’utilitza per centrar-se en el moment present. La pràctica de l’atenció plena ajuda a disminuir l’ansietat i l’estrès, així com a millorar la concentració i la creativitat. En el budisme, l’atenció plena és una part fonamental de la meditació. La meditació pot ajudar-nos a enfocar-nos en la nostra respiració i a observar els nostres pensaments sense jutjar-los.

2. Desenvolupar la compassió

La compassió és la capacitat de sentir empatia i simpatia pels altres. En el budisme, la compassió és una de les quatre virtuts nobles. Practicar la compassió ens ajuda a connectar-nos amb els altres i a comprendre les seves necessitats i patiments. Podem desenvolupar la compassió practicant l’escolta activa i el servei als altres.

3. Cultivar la gratitud

La gratitud és una actitud positiva cap a la vida i cap als altres. En el budisme, la gratitud és una manera de cultivar la humilitat i la generositat. Practicar la gratitud ens ajuda a enfocar-nos en les coses bones de la vida i a ser més conscients dels nostres èxits i dels èxits dels altres.

4. Acceptar el canvi

El canvi és una part inevitable de la vida. En el budisme, s’ensenya que el canvi és una llei universal. Practicar l’acceptació del canvi ens ajuda a ser més flexibles i a adaptar-nos a les noves situacions. Podem acceptar el canvi practicant la meditació i la reflexió, i aprenent a deixar anar les coses que ja no ens serveixen.

5. Practicar la moderació

En el budisme, s’ensenya que la moderació és una manera de cultivar la saviesa. Practicar la moderació ens ajuda a evitar els extrems i a trobar l’equilibri en la nostra vida. Podem practicar la moderació en la nostra alimentació, en les nostres relacions i en la nostra forma de vida en general.

6. Desenvolupar la paciència

La paciència és una virtut que ens permet mantenir la calma i la serenitat en situacions difícils. En el budisme, s’ensenya que la paciència és una manera de cultivar la saviesa i la compassió. Podem desenvolupar la paciència practicant la meditació i la reflexió, i aprenent a veure les situacions difícils com oportunitats de creixement.

Notícies relacionades

La felicitat és una de les metes més buscades pels éssers humans. Des de fa segles, filòsofs, pensadors i líders religiosos han intentat definir i explicar com es pot arribar a la felicitat. Com hem dit, una de les filosofies que més ha estudiat i reflexionat sobre aquest tema és el budisme. El budisme no només té una comprensió profunda de què és la felicitat, sinó que també ofereix pràctiques i ensenyaments per ajudar els éssers humans a assolir-la. És per això que, aplicant-lo al nostre dia a dia, podrem tenir una facilitat més gran per arribar a la plenitud.

* Ángel Rull, psicòleg.