Psicologia
Ansietat encoberta: símptomes ocults que passen desapercebuts
L’ansietat afecta un percentatge elevat de la població
L’ansietat encoberta és un tipus d’ansietat que pot ser difícil de detectar, ja que no es manifesta com la clàssica ansietat. Sovint, les persones que pateixen ansietat encoberta no són conscients que estan experimentant ansietat i això pot portar a una falta de tractament o a l’ús d’estratègies d’afrontament inapropiades.
¿Existeixen malalties mentals sense símptomes?
Les malalties mentals són un conjunt de trastorns que afecten el pensament, les emocions i el comportament de les persones. A diferència de les malalties físiques, les malalties mentals no sempre presenten símptomes visibles. Moltes vegades les persones poden estar patint d’un trastorn mental sense que ningú ho noti.
L’ansietat és una de les malalties mentals més comunes. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 260 milions de persones al món pateixen de trastorns d’ansietat. L’ansietat pot manifestar-se de moltes maneres, des d’un lleu nerviosisme fins a un atac de pànic. Però també pot presentar-se de manera encoberta, sense que es noti en el comportament de la persona.
¿Què és l’ansietat encoberta?
L’ansietat encoberta és una forma d’ansietat que no sempre és fàcil de detectar. Les persones que pateixen d’ansietat encoberta poden semblar tranquil·les i segures de si mateixes per fora, però al seu interior estan experimentant molta por i preocupació. L’ansietat encoberta pot ser especialment perillosa perquè pot ser difícil d’identificar, i això significa que moltes persones que pateixen aquest trastorn no estan rebent l’ajuda que necessiten.
Les persones que pateixen d’ansietat encoberta solen ser perfeccionistes i molt autoexigents. Poden tenir por de fracassar o de decebre els altres, una exigència que els fa treballar molt i ser molt responsables. No obstant, aquest comportament també pot ser una manera d’evitar la por i l’ansietat que senten. En lloc d’enfrontar-se als seus temors, les persones amb ansietat encoberta poden intentar controlar el seu entorn i la seva vida per sentir-se més segures.
L’ansietat encoberta pot manifestar-se de moltes maneres diferents. Algunes persones poden ser molt reservades i no compartir les seves emocions amb els altres. D’altres poden ser molt perfeccionistes i autoexigents i poden tenir por de no complir les expectatives que s’han fixat per a elles mateixes. També poden tenir por de parlar en públic o de conèixer gent nova, una situació que pot limitar les seves oportunitats de creixement personal i professional.
Signes que ens parlen que podem estar patint ansietat encoberta
L’ansietat encoberta es refereix als símptomes d’ansietat que no són obvis o que no estan relacionats amb la por i la preocupació. En lloc de sentir por, les persones que experimenten ansietat encoberta poden sentir-se incòmodes o inquietes en certes situacions. Sovint l’ansietat encoberta s’experimenta com una sensació generalitzada de malestar, encara que no existeixi una causa concreta identificable. Tot i que l’ansietat encoberta no es presenta de manera clara, pot afectar greument la qualitat de vida i el benestar emocional.
Els símptomes d’ansietat encoberta poden variar entre persones, però en general solen incloure una combinació dels següents:
1. Tensió muscular
L’ansietat encoberta pot causar tensió muscular, especialment a la mandíbula, les espatlles, el coll i l’esquena. De vegades aquesta tensió pot ser tan severa que pot provocar mal de cap i altres problemes físics.
2. Problemes digestius
L’ansietat encoberta pot afectar el sistema digestiu, causant símptomes com dolor abdominal, restrenyiment o diarrea. Aquests símptomes poden empitjorar quan la persona viu moments més complicats.
3. Sudoració
La sudoració és un altre símptoma comú de l’ansietat encoberta. La sudoració excessiva pot ser molt incòmoda, especialment quan es produeix en situacions socials.
4. Dificultat per concentrar-se
L’ansietat encoberta pot afectar la capacitat d’una persona per concentrar-se i enfocar-se. Això pot ser especialment problemàtic a la feina o a l’escola, on la concentració és essencial.
5. Problemes per dormir
L’ansietat encoberta pot interferir amb el son i provocar fatiga i somnolència durant el dia. Les persones que experimenten ansietat encoberta poden tenir dificultats per agafar el son, despertar-se amb freqüència durant la nit o despertar-se aviat.
6. Irritabilitat
L’ansietat encoberta pot fer que una persona se senti irritable o irascible, fins i tot en situacions que normalment no la molestarien. Això pot afectar les relacions interpersonals i fer que sigui més difícil per a la persona connectar amb els altres.
¿És perillós no adonar-nos que patim ansietat?
L’ansietat és una resposta normal del cos a situacions d’estrès. Tots experimentem ansietat en algun moment de la nostra vida, ja sigui abans d’un examen important, per una entrevista de feina o un esdeveniment estressant. Però quan l’ansietat esdevé persistent i intensa pot afectar significativament la nostra qualitat de vida i benestar emocional.
A més dels efectes emocionals de l’ansietat, també pot tenir efectes físics. L’ansietat crònica pot afectar el sistema cardiovascular, respiratori, gastrointestinal i nerviós i pot derivar en un augment del risc de malalties cardiovasculars, problemes digestius i altres problemes de salut.
Un dels efectes físics més comuns de l’ansietat crònica és l’augment de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial. Quan estem ansiosos, el nostre cos entra en estat d’alerta i allibera hormones d’estrès, com l’adrenalina i el cortisol. Aquestes hormones preparen el nostre cos per a una resposta de lluita o fugida augmentant la freqüència cardíaca i la pressió arterial. Si l’ansietat és crònica, el cos es pot mantenir en aquest estat d’alerta durant llargs períodes de temps i això pot tenir efectes negatius en el cor i en el sistema cardiovascular.
Notícies relacionadesL’ansietat és una de les emocions més comunes que experimenta l’ésser humà i en molts casos és normal i saludable davant situacions estressants, ja que ens prepara per afrontar el perill. No obstant, quan l’ansietat es torna excessiva i interfereix en la nostra vida quotidiana, pot convertir-se en un problema de salut física i mental. De vegades l’ansietat no es presenta de manera òbvia i clara, sinó que es manifesta de manera encoberta i això pot dificultar la identificació i el tractament del trastorn.
* Ángel Rull, psicòleg.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- MOBILITAT COMPARTIDA Territori estudia tres opcions per a l’estació d’autobusos a la Diagonal
- Motociclisme Ezpeleta, el ‘senyor dels circuits’, per fi al podi
- La temporada blanc-i-blava Darder, d’ídol a "traïdor"
- RESTAURACiÓ L’italià on començar la festa