PSICOLOGIA

Així s'elimina l'ansietat en només 3 minuts

L'ansietat és una de les malalties més esteses a Espanya.

abertran46287684 tired depressed man in bed suffering from insomnia181217100208

abertran46287684 tired depressed man in bed suffering from insomnia181217100208 / Katarzyna Bialasiewicz photographee eu

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ansietat és una de les malalties més esteses a Espanya. Apareix per estrès elevat, problemes familiars o –fins i tot– per la inestabilitat política d’un país.

Condiciona la nostra vida i arriba a limitar-nos físicament i mentalment. Són cada vegada més les persones que la pateixen. No obstant, parar-la és tan fàcil com saber aplicar una tècnica que aconsegueix reduir-la en tan sols 3 minuts.

Els símptomes d’ansietat són cada vegada més presents en la nostra societat. Les estadístiques indiquen que un 55% de les persones a Espanya han presentat en algun moment de la seva vida símptomes ansiosos. Més de la meitat de la població s’enfronta sense eines necessàries al seu dia a dia. Acaba generant un alt malestar en la persona i és motiu de moltes baixes laborals i malalties afegides.

Una tècnica infal·lible

La nostra ansietat té un factor emocional però sobretot, físic. Els músculs es contreuen, apareix dolor abdominal, sudoració i respiració accelerada. Aquesta última és la més susceptible de ser modificada per poder-nos relaxar. Es realitza mitjançant una respiració diafragmàtica o abdominal.

Un dels músculs centrals de la respiració és el diafragma. Es troba per sota dels pulmons i està connectat també a l’abdomen. És aquest múscul el que dona nom a la tècnica per reduir l’ansietat.

La respiració diafragmàtica apareix quan aconseguim omplir els pulmons des de la zona baixa dels mateixos. En estats d’ansietat passar al contrari, respirem amb la zona alta dels pulmons, d’una manera superficial i accelerada. Si l’invertim, si respirem amb la zona més baixa, aconseguim la relaxació automàticament a l’activar el sistema nerviós parasimpàtic.

Avantatges per al nostre cos

La respiració abdominal apareix en estats normals de calma. Compta amb nombrosos avantatges que podem potenciar posant èmfasi en aquest tipus de respiració:

  • Oxigenació completa dels pulmons i del cos.

  • Ventilació i neteja pulmonar.

  • Control conscient sobre la respiració.

  • Estimulació de la circulació a l’estabilitzar l’oxigen en sang.

  • Massatge als òrgans intestinals i relaxació abdominal.

Aprèn a respirar

L’element clau és la respiració profunda sense forçar. Reconduirem la respiració sense omplir en excés els pulmons. La respiració serà plena, conscient, i natural, però més profunda que la que tendim a tenir en estats d’ansietat.

  1. Fes-ho reclinat, de cara cap amunt i en posició còmoda. Aprèn a fer-ho sempre en aquesta posició. A mesura que dominis la tècnica, podràs fer-ho en qualsevol lloc i posició.

  2. Col·loca la teva mà esquerra sota del melic i la teva mà dreta sobre el pit.

  3. Expulsa diverses vegades l’aire dels pulmons. S’eliminarà l’aire residual i començarem el cicle des de zero per al cos.

  4. Dirigeix l’aire a la part baixa dels pulmons a mesura que inhales. Si ho estàs fent correctament, la mà sota del melic serà la que es mogui. Fes-ho de manera natural, sense forçar.

  5. Aguanta l’aire dins dels pulmons durant un curt espai de temps. Sabràs que augmenta la relaxació perquè el temps que aguantis l’aire dins augmentarà.

  6. Expulsa l’aire per la boca, i nota com a buides els pulmons.

  7. Repeteix el cicle a poc a poc fins a arribar als 3 minuts.

Notícies relacionades

Practicar la respiració diafragmàtica diàriament farà que dominem la tècnica. Respirar des de la part baixa de l’abdomen ens relaxa de manera automàtica, i redueix l’ansietat en un període de 3 minuts. Fàcil i senzill, és un delsexercicis més utilitzats pels psicòlegs a l’hora d’acabar amb l’estrès i els símptomes ansiós.

Ángel Rull, psicòleg clínic

Temes:

Psicologia