Sanament

PSICOLOGIA
Flexibilitat emocional: quatre maneres d'enfortir-nos en les crisis
La rigidesa és la tendència habitual en moments d'ansietat i estrès

zentauroepp53244776 flechas200427123659
La flexibilitat emocional és la capacitat que ens permet utilitzar la nostra gestió emocional per poder adaptar-nos a situacions de canvi, especialment si són abruptes i en les quals no sabem com desenvolupar-nos. Mobilitza les nostres accions i nous esquemes mentals, transformant els patrons vells en els necessaris en aquests moments. Per a això, hem de deixar enrere rutines i hàbits, formes de comportament i de pensament instaurades i que ara no són útils. Ja a nivell teòric no sembla una tasca fàcil. El cervell es regeix per models que aprèn i repeteix, economitzant el temps i necessitant la rigidesa per poder estar còmode. Per tant, tot allò que surt del conegut, com pot ser una crisi, ens col·loca en alerta i ens resistim.
Quan passem per moments que trenquen el que teníem establert, com un acomiadament, un canvi de feina, una ruptura o una mudança, el nostre cervell genera un estat d’alarma, ja que considera que aquesta novetat és un perill en si mateixa. Les emocions negatives normals en aquests casos es disparen i volem tornar a la nostra zona de seguretat. És quan els patrons emocionals més flexibles ens ajudarien, ens permetrien entendre millor la crisi i generar eines que ens poguessin proporcionar una ajuda. Una habilitat que no apareix de forma natural però que sempre podem entrenar.
Creix en el canvi
Ser flexibles a nivell emociona implica deixar fluir el que sentim i assumir que la situació coneguda s’ha perdut i hem de viure en el canvi, amb l’etapa de transició necessària. Això fa que els esquemes hagin de deixar de ser rígids, adaptables i més eficients, cosa que el nostre cervell no voldrà en un primer moment. No obstant, adaptar-nos als esdeveniments és el que en aquell instant se’ns està demanant. Fer-ho, tot i que al principi sigui difícil, ens generarà eines emocionals que ja tindrem emmagatzemades per a altres moments de crisi. És realment l’esmentada flexibilitat la que aprenem i emmagatzemem.
Tota emoció necessita ser valorada i acceptada. No ens agraden les negatives, quan són les que apareixen durant les crisis i que amaguen la clau per poder superar la situació. A través de les següents pautes sabrem com utilitzar aquesta clau i poder guanyar en flexibilitat emocional:
1. El passat com a aprenentatge
Les crisis no són situacions úniques que vivim en la nostra vida. Tenen certes similituds amb les anteriors i sempre vivim diferents etapes de canvi. D’aquelles etapes passades podem obtenir aprenentatge que ens ajudin en aquests moments. Un d’aquests ensenyaments és que tot acaba passant.
2. Assumeixo i solto
Ens resistim a les crisis perquè no deixem enrere el que realment ja hem perdut. No ho volem deixar anar quan ja físicament ha deixat d’existir. Romandre allà aferrats no ens ajuda ni ens produeix cap bé. Mobilitzar tots els nostres recursos emocionals a acceptar-los és imprescindible.
3. Tristesa
La tristesa és una de les emocions negatives que més rebutgem. Creiem que ens bloquejarà i que ens quedarem sumits en la depressió per tota la vida. No obstant, com cada emoció, busca establir una estructura en la nostra vida, en aquest cas el desenvolupament. Viure els canvis amb ràbia o frustració només ens impedeixen l’avenç.
4. Por
¿Què és el que ens produeix por de la nova situació? Potser ens fa por la pèrdua o les situacions noves. Trobar l’arrel de la nostra por pot fer que la treballem i puguem arribar a aquesta flexibilitat emocional.
Notícies relacionadesLes situacions noves, tants si són de crisi com si no, sempre ens demanaran que deixem enrere esquemes emocionals rígids i fluïm en el canvi. Al cervell no li agrada, necessita les rutines, però el canvi és inevitable i hem de mobilitzar els nostres recursos per acceptar-ho i acabar transitant-hi.
* Ángel Rull, psicòleg.
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Dos morts en un incendi agrícola a la Segarra
- Sense telèfon, sense diners, sense llit fix
- Tall de llum Una avaria deixa 1.200 abonats sense electricitat durant tota la nit a Barcelona
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Accident sense ferits Mig arbre de grans dimensions cau sobre la calçada del carrer Entença
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Sector bancari El Sabadell defensa la venda de TSB: «Avui valem més que ahir»
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava