PSICOLOGIA

Cinc pautes de lideratge per aplicar-les a la teva pròpia vida

Confonem egoisme amb el fet de ser la nostra prioritat

36761927 l

36761927 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Definim el lideratge com la capacitat per saber dirigir un grup o un equip amb un propòsit comú i concret. No obstant, aquesta concepció és únicament externa, quan el veritable lideratge s’aplica també a una visió interna, aquella on ens col·loquem al centre de la nostra pròpia vida, som la nostra prioritat i decidim què volem fer. És en aquest moment, quan ens ho plantegem, que ens fa por ser egoistes, deixar els altres de costat o quedar-nos sols. Aquesta por de les conseqüències sol ser la que més ens paralitza i ens impedeix fer el pas. No obstant, el voler agafar les regnes del que per dret ens pertany no és una actitud egoista, encara que mai ens hagin deixat o no hàgim sabut fer-ho. No obstant, mai és tard per començar.

El lideratge personal cerca que la persona sigui capaç d’avaluar la situació, buscar una meta concreta i traçar un pla per encaminar-s’hi. Si ens fixem en el lideratge grupal, les persones que l’integren serien les nostres habilitats i fortaleses, la meta seria el nostre somni i el líder únic seríem nosaltres mateixos. Certes similituds que podem portar a la pràctica.

Tu, al centre

El lideratge tradicional es diferencia del personal en una premissa clara, i és que, mentre el primer s’utilitza de forma concreta i aplicat en un context únic, el segon és per si mateix un mode de vida, una manera de ser en totes les àrees de la nostra vida. Per tant, aplicar-lo ens podria portar més temps, però acabaria tenint conseqüències dràstiques en tots els nivells. És un camí directe de la realització personal i del benestar.

No sempre ens és fàcil començar a fer una cosa a la qual no estem acostumats, però quedar-nos quiets ens assegurarà que en diversos anys visquem amb més culpa i, almenys, en el mateix estat. Si movem ara fitxa, si comencem a deixar enrere les pors, sí que canviarem de lloc i podrem sentir admiració per nosaltres mateixos i plenitud.

A través dels següents passos pots començar a aplicar el lideratge personal en la teva vida:

1. Motivació

La motivació no sorgeix del no-res, s’ha de trobar. Això implica saber què són aquestes coses que ens estimulen, que ens desperten. Si en aquests moments no hi ha res que et faci sentir motivat, és perquè potser no l’has trobat o no t’hi estiguis centrant.

Busca quines habilitats t’agradaria tenir, què voldries aprendre o en què vols passar el teu temps de lleure. Per a això, suprimeix tot el que et resti temps i energia. Res serà un veritable sacrifici si és per alguna cosa que t’omple.

2. Vàlua personal

El que pensem de nosaltres mateixos determina el poder que tindran els nostres passos. Tingues en compte que, si no treballes l’autoestima, serà molt difícil que puguis liderar la teva vida. Comença a buscar tot allò que t’ensenyi a estimar-te més.

3. Els meus valors

Els valors són la nostra brúixola, allò que ens marca cap a on anar. Si identifiquem els propis, si suprimim tots aquells que no són nostres sinó dels altres, podrem començar a canviar el rumb.

4. Fluir

A cap camí no hi ha pedres o obstacles. Sempre ens trobarem problemes i no només hem de lidiar-hi, sinó acceptar que seran allà i que en podrem treure un aprenentatge.

5. Primer pas

Aprendre la teoria però no posar-la en pràctica no serveix per a res. ¿Quina és la teva meta final? Partint de la meta, escull ara un primer pas, per petit que sigui, que t’acostarà al que vols aconseguir.

Notícies relacionades

El lideratge no és només una habilitat innata que algunes persones tenen per saber portar un grup. El podem aplicar a la nostra vida, podem aprendre a fer-ho i utilitzar-lo determinarà com de bé ens sentim amb nosaltres mateixos o l’èxit a l’hora d’aconseguir les nostres metes. Sense aquesta habilitat, no podrem avançar.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia